Top 10 similar words or synonyms for џахангир

самоиловиот    0.701428

патрај    0.691455

барлас    0.686245

натакамани    0.686095

топтани    0.685599

иконискиот    0.684304

кордопски    0.683990

могулистан    0.682562

персијскиот    0.682400

керавн    0.679671

Top 30 analogous words or synonyms for џахангир

Article Example
Пир Мухамед Пир Мухамед (околу 1374 - 22 февруари 1407) бил внук и назначен наследник на Тамерлан. Тој бил син на Џахангир.
Тамерлан Тамерлан имал четири сина: Џахангир, Омар Шеик, Миран Шах и Шахрух. Тамерлан имал неколку ќерки: Ука бегим (1359—1382), Султан Бахт Aга (1362—1430), Биги Џан, Саадат Султан, Мусалла .
Историја на Индија Во 1617 година на Британската Источно Индиска Компанија и била дадена дозвола од страна на Мугалскиот император Џахангир да тргува во Индија. Постепено нејзиното зголемено влијание придонело законскиот Мугалски император Фарук Сујар на оваа компанија да и дадае дастаки или дозволи за слободна трговија во Бенгал во 1717 година. Навабот од Бенгал Сирај Уд Даула, де факто владетел на покраината Бенгал, се спротивставил на Британските обиди да ги искористат овие дозволи.
Дака За време на могулската власт во 17 век, градот бил познат и како Џахангир Нагар и бил истовремено провинциски главен град и центар на светски распространетата трговија со муслин. Меѓутоа, модерниот град бил развиван под британската власт во 19 век и наскоро станал вториот најголем град во Бенгал, по Калкута. Со поделбата на Индија во 1947, Дака станал административниот главен град на Источен Пакистан, а подоцна, во 1972, главен град на независен Бангладеш.
Тамерлан Барањето било одбиено, а Тамерлан со својата војска ја нападнал династијата Суфи . Катх бил бргу освоен, а набргу Тамерлан го опседнал градот Кенеургенч каде што Хусеин Суфи се засолнил. Во текот на оваа опсада, Хусеин Суфи загинал, а неговиот брат Јусуф Суфи го наследил. Новиот владетел, набргу склучил мир со Тамерлан и му ги предал градовите . 421. Во 1373 година, Јусуф Суфи повторно се нашол во областа, врз која Тамерлан полагал право, и војната била возбновена. Судирите набргу завршиле, Јусуф Суфи се извинил и ја понудил својата ќерка на најстариот син на Тамерлан - Џахангир .
Тамерлан По доѓањето на власт во 1370 година, Тамерлан бил во постојан судир со Могулистан. Наследникот на Тоглук - Илајас Хоџа, во 1368 година бил убиен од страна на Камар Уд Дин Кан Дугхлат и ја презел власта во Могулистан. Тамерлан решил да ја нападне оваа област. Нападите, исто така, имале превентивен карактер, со цел во иднина Трансоксијана да биде заштите од овој правец. Камар со својата војска навлегол во областа Фергана. Тамерлан започнал да го гони Камар, меѓутоа наишол на заседа и бил принуден да се повлече. Со новите војници, Тамерлан успеал да се стекне со предност и по успешниот поход се вратил во Самарканд. По враќањето во својата престолнина, ја примил веста за смрта на својот син Џахангир, кој починал во 1375 или 1376 година .