Top 10 similar words or synonyms for јужната

северната    0.953107

источната    0.875746

западната    0.826410

северозападната    0.820952

југоисточната    0.810753

североисточната    0.802935

југозападната    0.789040

спротивната    0.743451

долната    0.725587

предната    0.698107

Top 30 analogous words or synonyms for јужната

Article Example
Клинт Брукс Брукс исто така бил истакнат критичар на јужната литература, пишувајќи класични текстови за Вилијам Фокнер и бил ко-уредник на влијателното списание "Јужната критика" (Leitch 2001).
Преспа Јужната - Долна Преспа е разделена на:
Нов Зеланд на Олимписките игри Нов Зеланд, како и останатите земји на јужната полутопка, биле во неповолност бидејќи се натпреварувале на летните спортови во периодот кога на јужната полутопка било зима. Само две олимписки игри биле одржани на јужната полутопка, игрите во 1956 година во Мелбурн и 2000 година во Сиднеј, со игрите кои претстојат во 2016 во Рио де Жанеиро се третите кои ќе биат оддржани на јужната полутопка.
Солунска Глава Алпинистички искачувања во Нежиловските Карпи (Јужната страна на Солунска Глава)
Солунска Глава На јужната стена во 1952 година искачени се следниве насоки
Солунска Глава На јужната стена во 1952 година искачени се следниве насоки
Келнска катедрала Ѕвона во главниот дел за ѕвона во јужната купола:
Солунска Глава Алпинистички искачувања во Нежиловските Карпи (Јужната страна на Солунска Глава)
Рамноденица На рамноденицата која се случува околу 20. март на северната хемисфера настапува пролетта, а на јужната есента; обратно, на 22. септември на северната хемисфера настапува есента, а на јужната пролетта.
Даблинска митрополија (Црква на Ирска) Митрополијата има 5 епархии кои приближно ја опфаќаат јужната половина на островот Ирска, односно грофовиите Мит, Вестмит, Даблин, Килдер, Офали, Лиш, Виклоу, Вексфорд, Карлоу, Килкени, Типерери, Вотерфорд, Корк, Кери, Лимерик, Клер и јужната половина на грофовијата Голвеј.