Top 10 similar words or synonyms for јамало

ненецки    0.948374

семнан    0.918648

мансиски    0.916452

приволшки    0.913189

новосибирска    0.901591

волго    0.899034

калушка    0.897873

дундгови    0.897629

клајпедски    0.896525

опски    0.896143

Top 30 analogous words or synonyms for јамало

Article Example
Јамало-Ненецки автономен округ Јамало-Ненецки автономен округ (руски:Яма́ло-Нене́цкий автоно́мный о́круг) е автономен округ во Русија. Административен центар е Салехард.
Газпром Најголем дел од гасните полиња на Гаспром се наоѓале околу заливот Об во Јамало-Ненецкиот автономен округ во западен Сибир, а се очекува дека Јамалскиот полуостров ќе стане главна област за производство на гас во иднина. Гаспром има најголема мрежа за транспорт на гас во светот, со 158.200 километри гасовод.
Хантиски јазик Хантиски јазик е јазикот на народот Хантијци. Хантискиот јазик се зборува во Русија, во Јамало-Ненецкиот автономен округ. Според истражувања во 1994 утврдено е дека јазикот го зборуваат околу 12.000 луѓе во Русија. Јазикот спаѓа во групата на угрофински јазици од семејството на уралските јазици.
Тјуменска област Тјуменска област () е федерален субјект на Русија (област) во рамките на Уралскиот федерален округ. Административен центар е градот Тјумењ. Содржи два автономни округа, Ханти-Мансијскиот и Јамало-Ненецкиот. Без автономните окрузи, Тјуменската област зафаќа површина од 159.870 км² (вклучувајќи ги автономиите, ова е трета по големина поделбена единица во Русија) со население од 3.264.841 (2002). Тјумењ е најголемиот град, со над половина милион жители.