Top 10 similar words or synonyms for јаков

игнатиј    0.831074

монахот    0.820525

григориј    0.818080

апостолот    0.816464

макариј    0.814027

гаврил    0.812856

јоаким    0.812399

отец    0.809383

георгиј    0.806643

димитриј    0.804895

Top 30 analogous words or synonyms for јаков

Article Example
Јаков Цариградски Првично владикувал како лариски митрополит. Во 1679 г. е избран за вселенски патријарх и останал на престолот до 30 јули 1682 г., кога бил приморан да се откаже од поранешниот патријарх Дионисиј IV. Во 1685 г. е вратен на престолот по заедничка одлука на синодот, каде останал една година, па во 1686 г. повторно е натеран да истапи. Во 1687 г. дошол на престолот по третпат, за да биде конечно симнат во 1688 г.
Јаков Проархиј Јаков Проархиј бил византиски свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1263 до 1280 година. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.
Јаков Проархиј За неговото дело е малку познато, но е споменет од страна на константинополскиот патријарх Јоан XI и Никифор Влемид. Поради ова, тој се смета дека бил близок соработник на Римокатоличката црква. По завршувањето на неговата служба во Охрид, тој заминал за Атон.
Јаков (печатар) Јаков (Камена Река, ден. , XVI век) — првиот македонски печатар. Потекнувал од свештеничко семејство. Во обновената печатница на Божидар Вуковиќ отпечатил часослов на црковнословенски јазик во 1566 година, украсен со илустрации, знаменца и вињети. Еден добро зачуван примерок има и НУБ „Климент Охридски“ во Скопје.
Јаков Цариградски Јаков (? - 1700) — грчки духовник и вселенски патријарх на три наврати.
Јаков Цариградски Пребегнал во Молдавија, каде починал во 1700 г.
Свети Јаков Нисибиски Кога Персијците го нападнале неговиот град, тој побарал од Бог да го сочува градот и верните во него така што ќе испрати муви и комарци врз Персијанците за да ги изгонат од нисибиските бедеми. Така, според преданието, Бог ја услишил молитвата на својот угодник и испратил многу муви и комарци врз Персијанците, спасувајќи го градот.
Послание на апостол Јаков Апостол Јаков во ова писмо опфаќа многу различни теми. Тој ги потикнува своите браќа во Христа да издржат во тешкотиите, и да ги победат искушенијата, да го практикуваат Божјото Слово, а не само да го слушаат; и да покажат активна вера. Тој предупредува за штетоста од невнимателен јазик, земни мисли, грешно однесување, годеливо живеење и себично богатење. Апостол Јаков завршува со повик на трпение, молитва и помош на застранетите.
Послание на апостол Јаков Цитат од Посланието на апостол Јаков:
Послание на апостол Јаков "Блажен е човекот, кој поднесува искушение, зашто кога ќе биде испитан, ќе прими венец на живот, што Бог им го ветил на оние, кои Го љубат.