Top 10 similar words or synonyms for ѓуришкиот

кнежинскиот    0.780018

григоријат    0.769104

роженскиот    0.766801

карпински    0.765717

сопотнички    0.764393

гомионица    0.752514

чудовиот    0.750955

чебренскиот    0.744067

забелски    0.741564

светогорскиот    0.741410

Top 30 analogous words or synonyms for ѓуришкиот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Битка кај Ѓуришкиот манастир Борбата започнала на 18 август 1903 година кај Ѓуришкиот манастир притоа востаниците се судриле со турските сили од Штип, Велес и Куманово. Во оваа битка загнал еден четник Тодор Мирасчиев, а двајца биле ранети додека пак турските сили имале околу 80 загинати. По целеодневната борба четниците успеале да го разбијат обрачот и да се повлечат .
Битка кај Ѓуришкиот манастир Битката кај Ѓуришкиот манастир е борба помеѓу четата на Македонската револуционерна организација и османлиската војска и башибозук кај Светиниколско во екот на Илинденското востание.
Ѓуришки манастир Според Блага Алексова наодот на Ѓуришкиот манастир бездруго припаѓал на некоја Властелина. Почетните букви на монограмот од едната и двоглавиот орел од другата страна упатува кон Марија Палеологина, втората жена на српскиот цар Урош Трети (1355 – 1371). Таа по смртта на мажот го добила Овче Поле на вдовичко уживање. Марија Палеологина по смртта на мажот се повлекла во еден од манастирите во областа која и била дадена. Покрај истиот манастир таа е и погребана. Поради тоа наодот од Ѓуришкиот Манастир Света Богородица и се припишува на Марија Палеологина.
Ѓуришки манастир Ѓуришки манастир — православен манастирски комплекс, голем духовен центар во Овчеполско, односно во етнографската област Ѓуриште од каде го добил и своето име. Се наоаѓа во атарот на селото Крушица, на падините на Градиштанска Планина. Во 1907 година во манастирот е одржан Ѓуришкиот конгрес на Скопскиот округ на ВМРО.