Top 10 similar words or synonyms for ѓеросадојна

волкашинска    0.897769

sushky    0.885146

мајсторскиот    0.883221

zovik    0.883044

бревчина    0.882929

чарго    0.880619

хачи    0.879857

радосав    0.878261

бројанец    0.877163

алистратик    0.876792

Top 30 analogous words or synonyms for ѓеросадојна

Article Example
Ѓеросадојна (Долнени) Ѓеросадојна — археолошки локалитет во прилепското село Долнени. Локалитетот поради неистраженоста највеворајтно претставува населба и гроб, чиј период не е датиран. Во 1951-1957 македонскиот антрополог Јован Ф. Трифуноски при своите истражувања забележал крај патот Долнени-Браилово постоела древна населба која според искази на селаните била римска и истите на тие места откопувале стари бунари, а била пронаоѓана и покривна керамика. Тука бил ископан и гроб од самите мештани, чија внатрешност била обложена со керамика во облик на корито, која била долга 80, а широка 40 цм.