Top 10 similar words or synonyms for штитовидни

ebenaceae    0.933102

polyosmaceae    0.920842

medusagynaceae    0.918409

флуороурацил    0.914764

typhaceae    0.912524

tovariaceae    0.911914

zingiberales    0.911652

cucurbitales    0.911602

fagales    0.910980

protura    0.910420

Top 30 analogous words or synonyms for штитовидни

Article Example
Штитовидни Редот Штитовидни спаѓа во групата Астериди во рамките на евдикотите, според опишаното во системот APG III. Во тие рамки, Штитовидните спаѓаат во нерангираната група наречена „Кампанулиди“, а во рамките на Кампанулидите, припаѓа на кладот позната според филогенетската номенклатура како „Apiidae“. Во 2010 Штитовидните се прогласени за потклад на Дреновите ("Cornaceae"), кои ги опфаќаат Штитовидните, Paracryphiales и Чешленковидните ("Dipsacales").
Штитовидни Според оваа дефиниција, најпознати членови на овој ред се морковот, целерот, магдоносот и бршленот.
Штитовидни Штитовидните (науч. "Apiales") е ред на цветни растенија. Фамилиите наведени десно се оние признаени во системот APG III. Ова е типична понова класификација, иако постојат мали варијации, особено во поделбата на фамилијата Torriceliaceae.
Штитовидни Тековното гледање на Штитовидните е прилично ново и се заснова на ДНК-низи со филогенетски методи.
Зокум Зокумот е растение од фамилијата Apocynaceae, и единствен вид од родот Nerium. Зокумот е трајно зелено растение, дрво или грмушка, со височина од 2-6 m. Листовите на растението се ланцентни, а по работ се неназабени. Цветовите се терминално поставени, во мали штитовидни групации, со бела, розова или црвена боја. Растението е распространето во земјите околу Средоземното Море.
Гуштери Гуштерите поседуваат низа на одбранбени механизми. Скорешните студии покажуваат дека група на гуштери, вклучувајќи ги мониторите и игуаните, имаат жлезди кои секретираат отров во нивните усти, но немаат специјализирани заби како кај змиите. Ниските дози на отров во нивната плунка се доволни за покорување на мал плен. Само два гуштера имаат силен отровен ефект врз пленот - мексиканскиот брадавичар и отровниот (аризонски) брадавичар. И двата вида имаат вдлабнувања во забите кои им помагаат да го спроведат отровот од нивните големи жлезди. Тие најчесто го користат отровот во одбранбени цели. Многу од видовите на големи гуштери можат да се одбранат со силно каснување. Кога е опколен, рогатиот гуштер може да го испрска натрапникот со крв од рабовите на очите или, како чуквалата, да се повлече во пукнатина меѓу карпи или слично и да се надуе (ги исполнува белите дробови со воздух) така што не може да се извлече од тој тесен простор. Алигаторскиот гуштер има заштитни, штитовидни лушпи. Многу гуштери се криптички обоени, односно се обојуваат исто како и околината и тешко се забележуваат. Некои гуштери, како камелеонот, можат да ги менуваат боите на телото како што се менува надворешната околина.
Ротифери Усниот отвор е сместен вентрално или апикално во короната. Тој води до голтка која содржи сложен мастикаторен (џвакачки) апарат кој се нарекува мастакс. Тој се состои од цврсти вилични делови трофи и од мали мускули кои ги поврзуваат виличните елементи. Трофите се состојат од четири главни елементи: парни рами, парни унци, парни манубриуми и непарен фулкрум. Исто така може да има и различни придружни елементи кои со заедничко име се нарекуваат епифарингеални елементи. Рамите се централни елементи во трофите и често се опремени со заби или дентикули. Тие се каудално споени со флексибилен лигамент, така што се способни да се отвораат и затвораат, со што ја раздробуваат храната. Единствениот непарен елемент – фулкрумот – се протега каудално од артикулациската точка на рамите. Унците се наоѓаат рострално или вентрално од рамите. Тие може да се стапчевидни со единечен остар заб или штитовидни со неколку цврсти заби. Унците се користат да ја заграбуваат храната и да манипулираат со неа или (кај некои предаторски ротифери) да го пенетрираат интегументот на пленот. Унците проксимално ги поврзуваат манубриумите. Тие најчесто се стапчевидни со добро развиена глава и се одговорни главно за движењето на унците. Морфолошките карактеристики на четирите главни елементи доста се разликуваат. Затоа, ротиферните трофи се поделени на девет различни типови, во зависност од големината и формата на главните склерити. Трофите се многу значајни за таксономијата на ротиферите – неколку фамилии и родови можат да се препознаат само по типот на вилици. Од голтката, краток хранопровод води до желудникот. Дигестивните ензими се произведуваат во синцициелни гастрични жлезди кои се отвораат во самиот желудник. По желудникот доаѓа цревото, кое се завршува со дорзална клоака.