Top 10 similar words or synonyms for чуриловскиот

лешочкиот    0.772766

бигорскиот    0.762254

лесновскиот    0.737157

архимандрит    0.723683

јеромонахот    0.714883

партениј    0.710956

роженскиот    0.706368

рилскиот    0.703478

ѓаконски    0.701088

јеромонах    0.700648

Top 30 analogous words or synonyms for чуриловскиот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Григориј Чуриловски Григориј умира во 1912 година , а во 2004 година во Чуриловскиот манастир е подигнат негов споменик.
Григориј Чуриловски Во текот на борбите меѓу андартските чети и оние на Македонската револуционерна организација, во 1905 година Чуриловскиот манстир бил запален .
Григориј Чуриловски Григориј Чуриловски (Γρηγόριος, ηγούμενος μονής Τσιριλόβου) е грчки патријаршиски свештеник во Чуриловскиот манастир и учесник во Борбата за Македонија.
Чурилово (Костурско) Селото се наоѓа на неколку километри од градот Костур (Касторија) и Костурското Езеро во историско-географската област Пополе. До селото се наоѓа Чуриловскиот манастир. Селото се наоѓа на надморска височина од 930 метри.
Григориј Чуриловски Григориј е роден во костурското село Чурилово в 1837 година. Станал игумен на Чуриловскиот манстир и под негово раководство во преиодот меѓу 1904 и 1908 година, манастирот станал база на Елиномакедонскиот комитет и неговите андартски чети.