Top 10 similar words or synonyms for чудесниот

виртуелниот    0.799477

спиритуалниот    0.778974

хаотичниот    0.753420

пеколниот    0.713874

сетилниот    0.713822

chō    0.709395

разновидниот    0.707758

невидливиот    0.707297

животинскиот    0.706133

предигра    0.705477

Top 30 analogous words or synonyms for чудесниот

Article Example
Македонско хералдичко здружение Предавања за теоретската хералдика и работилници со практично оспособување се одржувале во соработка со неколку организации. Најголема е соработката со Музејот на Македонија и проектот „Чудесниот свет на хералдиката“ во текот на кој три години се одржувале предавања и работилници.
Марио Чалмерс Чалмерс е основач на Марио В. Чалмерс фондацијата, која поддржува спортски и образовни програми за деца, а исто така помага во финансирање на програмите за истражување на рак на дојката. За време на летото во 2012 година, Михеј Ланкастер го изрежира Чудесниот Шут на Марио Чалмерс во кошаркарскиот камп во Салина, Канзас заедно со Марио.
Рио де Жанеиро Официјална песна на Рио де Женеиро е “Cidade Maravilhosa” која значи “чудесниот град”. Оваа песна е како химна на градот и е омилена песна на Карневалот во Рио во Фебруари. Рио де Женеиро е центар на движењето за урбана музика во Бразил.
Ханс Кристијан Андерсен Првата книга со бајки ја објавил 1835 година. Искуствата кои ги имал од сиромашниот живот и мноштвото предели кои ги гледал обиколувајќи ја Европа, оживеале на чудесниот начин на Ханс Кристијан Андерсен. Неговите приказни биле толку човечки, толку искрени, што го пропатувале сиот свет, влегувајќи во сите домови.
Џон Непер Џон Непер од Мерчистон (анг. "John Napier of Merchiston", 1550 – 4 април 1617), наречен Чудесниот Мерчистон ("Marvellous Merchiston") — шкотски математичар, физичар, астроном/астролог и Осми Лерд од Мерчистон. Најпознат е по изумувањето на логаритмите и Неперовите коски, како и заживувањето на употребата на децималната запирка. Неговото родно место, Мерчистонскиот замок, Единбург денес е дел од Неперовиот универзитет. Починал од костобол и бил погребан во црквата Св. Катберт, Единбург.
Вудсток (фестивал) Како еден од најголемите рок фестивали на сите времиња и културен репер за доцните шеесети години, Вудсток е споменуван на многу различни начини во популарната култура. Фазата „Вудсток генерацијата“ стана дел од вообичаениот речник. Пофалби и критики за фестивалот започнаа речиси веднаш откако стивнаа звуците на музиката. Се вели дека Чарлс Шулц го крстил неговиот повторлив карактер, птицата Вудсток од Пинатс, во чест на фестивалот. Во април 1970 година, Мед магазин го објави „Го паметам, го паметам чудесниот Вудсток“ како пародија на сообраќајниот метеж и предизвиците за да се дојде доволно близу за да може да се чуе музиката. Во 1973 година, шоуто Нешанал Лампуунс Лемингс го прикажа фестивалот „Вудчак“, пародија на голем број од настапувачите во Вудсток.
Збогум на 20-тиот век "Збогум на 20-тиот век" наидува на мешани реакции од филмските критичари. Денис Харви, во својот текст за списанието "Variety", пишува дека ""темпото на филмот е невоодначено, идејата и намерата често несфатливи, но стилски одлично изработениот "Збогум на 20-тиот век" е впечатлив само врз основа на својата идиосинкретичност."" Роберт Фиршинг, пишувајќи ја својата критика за "Чудесниот свет на култните филмови" ("The Amazing World of Cult Movies"), вели дека филмот е ""импресионистички крик на гнев и очај од една земја што опстојува на работ на воената линија со година, некој вид на кошмар без почеток и крај. Се добива чувство дека сите загрижени се веќе полудени, а токму тоа е и местото каде "Збогум на 20-тиот век" и најмногу успева: без да прикаже и најмала сцена од состојбата на Балканот, успева да ги наслика ужасот и безмисленоста на регионалниот конфликт на начин на кој вообичаен воен филм би бил притиснат да успее."" Мејтленд Мекдона, пак, на филмот му дава 3,5 од можни четири ѕвезди, заклучувајќи дека истиот е ""симултано цртанолик и елузивен"" и дека претставува ""опседнувачко дело на агресивниот поп-арт."".