Top 10 similar words or synonyms for четириношците

рскавични    0.790039

водоземци    0.762291

мовови    0.756335

едноклеточни    0.750968

цевчести    0.750449

tetrapoda    0.747217

мекотели    0.745401

тревести    0.745161

толчникот    0.745161

коскените    0.744946

Top 30 analogous words or synonyms for четириношците

Article Example
Резноперки Четириноголиките ја имаат истата идентична анатомија како и белодробките, но по сè изгледа дека тие останале во водата нешто подолго, и тоа сè до доцниот Девон. Четириношците или четириношците - ‘рбетниците со четири екстремитети - се потомци на четириноголиките. Четириношците се појавиле во доцниот Девон.
Четириношци Еве делумна таксономија на четириношците:
Ребро Кај четириношците, пак, само некои имаат еден единствен пар ребра кои веројатно се хомологни со дорсалните ребра на рибите. Во почетокот на појавувањето на четириношците, секој прешлен имал еден пар ребра, иако тие на градните пршлени обично биле најдолги. Крсните ребра биле тенки и кратки, бидејќи формирале дел од карлицата, поврзувајќи го 'рбетниот столб со колкот.
Четириношци Четириношците (науч. "Tetrapoda") are ‘рбетни животни со четири екстремитети. Во групата спаѓаат водоземците, влекачите, птиците и цицачите. Дури и змиите и другите безноги влекачи и водоземци по потекло се четириношци. Најраните четириношци еволуирале од резноперките во периодот Девон. Денес четириношците сочинуваат предоминантен дел на фауната, вклучувајќи ги сите поголеми копнени животни. Некои групи дури му се имаат вратено на подводниот живот. Тука спаѓа најголемото животно во природата - синиот кит.
Резноперки Многу систематичари кои се приврзаници на кладистичкиот пристап во систематиката ја сместуваат групата "Tetrapoda" (четириношци) во оваа класа, што се состои од сите ‘рбетници со четири екстремитети. Месестите перки и коската во нив покажуваат многу силна сличност со претпоставениот предок на четириножните ‘рбетници, така што резноперките нашироко се сметаат за директни претци на четириношците во научната литература.
Четириноголики Четириноголиките (науч. "Tetrapodomorpha") се гранка (клад) на ‘рбетници кој се состои од резноперките кои имаат карактеристики на четириношците. Примитивните форми, како тикталикот, биле нарекувани „рибоношци“ од страна на нивните откривачи, бидејќи, барем според нивниот изглед, тие поседуваат карактеристики и на риба, но и на четириношци.
Целоусни Целоусните (науч. "Teleostomi") се клад на вилични ‘рбетници каде спаѓаат четириношците ("Tetrapoda"), коскените риби ("Osteichthyes") и наполно изумрените бодликави ајкули ("Acanthodii"). Најкарактеристично за оваа група е присуството на жабрени капаци (оперкулуми) и еден пар на дишни отвори - елементи неприсутни или видоизменети кај подоцнежните претставници. Во целоусните влегуваат сите вилични ‘рбетници освен ‘рскавичните и оклопните риби.
Резноперки Резноперките се коскени риби со месести, резнести перки, кои се приврзани за телото на рибата со една коска. Овие перки еволуирале во екстремитетите (нозете) на првите четириножни копнени ‘рбетници - водоземците. Тие исто така поседуваат и две грбни перки со одделени основи, што е спротивно на единечната грбна перка кај зракоперките. Черепот на резноперките има зглоб, но оваа одлика се губи кај четириношците и белодробките. Многу попримитивни резноперки поседуваат симетрична опашка.
Многуперки Бихирите се издолжени риби со одделни серии на грбни перки (и до 15 на број), наместо со една грбна перка. Секоја од овие перки има остра боцка. Телото е прекриено со дебели, коскести и ганоидни лушпи. Градбата на нивните вилици е многу поблиска до онаа на четириношците отколку на телеостеите (вистински коскени риби). Бихирите поседуваат и други примитивни карактеристики, како меснати пекторални перки кои многу наликуваат на тие од резноперките. Тие исто така имаат спиракули.
Четириношци Еволуцијата на овие животни почнува со разделувањето на ‘рбетниците на риби и четириношци. Со ова четириношците постепено ги прилагодувале органите за движење и дишење во вода на копнен начин на живот, и тоа траело 56,8 милиони години колку што траел периодот девон. Иако ова е една од најсуштинските еволутивни промени во историјата, овој процес е меѓу најдобро проучените благодарение на одличните фосили пронајдени во доцниот XX век како и напредоците во филогенетската анализа.