Top 10 similar words or synonyms for чебренски

григоријат    0.793898

сопотнички    0.780476

забелски    0.771507

кнежинскиот    0.752522

топлички    0.741892

донскиот    0.738177

шишевскиот    0.737615

карпински    0.737331

калишкиот    0.737125

ѓуришкиот    0.735406

Top 30 analogous words or synonyms for чебренски

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Чебренски манастир Црквата „Вознесение Христово“ попозната како „Св. Спас“ се наоѓа во близина на комплексот и е со помали димензии. Таа е мала еднокорабна црква ( 6,30 х 4,30 м.) со полукружна апсида на исток и влез во наосот на запад. Градена е од обичен речен камен со врзиво од варов малтер. Внатрешноста е поделена со дрвена олтарна преграда на два дела .Сите четири ѕидови од наосот и олтарниот простор се живописани во фреско техника. Според досегашните сознанија и стручната литература фреските се датирани во 16 век. Нивната сочувана површина изнесува околу 60m².
Чебренски манастир Денес иако целиот компекс е запуште, сепак се прават за негово повтоарно заживување и враќање на монашкиот живот.Секоја година за празникот посветен на Свети Ѓоргија, Ѓурѓовден, се собираат повеќе илјади луѓе да празнуваат. Покрај жители од Мариово, кои имаат потекло од мариовските села, доаѓаат и голем број на гости од другите краеви на Македонија. Сепак со мизградбата на вештачката акумулација Чебрен, овој комплекс може да се најде и под вода.
Чебренски манастир Чебренскиот манастир претставува македонски православен манастирски комплекс лоциран по течението на Црна Река, во атарот на историското село Чебрен во срцето на Мариово. До него се стигнува доколку се тргне по патот кој води до селото Зовиќ. Манастирот бил доста познат по своето училиште и богатата библиотека.
Чебренски манастир Главна манстирска црква е таа што е позветена на Св. Димитриј Солунски. Во минатото таа била доста богата и грандиозна црква во комплексот. Денес таа е обновена, но во помали димензии, и нејзиниот иконостас датира од 15 век, а бил реновиран во 19 век.
Чебренски манастир Поволната стратешка позиција на манастирскиот комплекс и фактот што во Мариово за време на турското владеење немало исламизација на населението, го направиле овој комплекс еден од најбогатите во Македонија. Истото може да се забележи и преку темелите на старата црква Св. Димитрија, на основ на кои може да се претпостави големината на овој храм. Во своја сопственост манастирот имал воденици со 12 воденички камења, многу стока, како што се овци, кози, крупен добиток. Потоа, ниви, ливади, големи површини со шуми и пасишта. Од пишаните документи се дознава дека манастирот во XIX век имал и свое ќелијно училиште на старословенски јазик. Во ова училиште се подготвувале свештеници и учители за другите мариовски села. Оваа слава на манастирот целосно е запечатена за време на Првата светска војна, кога целиот комплекс бил разрушен.
Антанија Антанија претставува доцноантички град во Македонија, кој се наоѓал на 32 km источноод Хераклеја, во јужно Мариово, на Црна Река. Тоа е всушност голем кастел, во кој во неговото јужно подножје се оформила урбана населба. Овој кастел имал обѕидие со кули и порти и една базилика во центарот. Врз неа е изграден средновековниот Чебренски манастир. Административно градот припаѓал на Македонија I. За локацијата на овој град се пронајдени натписи кои зборувале за Антанија. Вториот натпис, најден во Стоби, помогнал да се лоцира територијата која во раното царско време била врзана за Линк.