Top 10 similar words or synonyms for циганка

фаина    0.812932

rallidae    0.804457

росалинда    0.800385

касамли    0.793817

ванилин    0.792164

лештарка    0.790914

видец    0.787347

клашнена    0.784893

лакапина    0.783913

lado    0.782238

Top 30 analogous words or synonyms for циганка

Article Example
Кармен (новела) Кармен ја обработува темата на трагична љубов и љубовна љубомора. Главните ликови во новелата се Кармен и Дон Хозе чија страсна љубов за убавата Циганка не е возвратена и го води до убиство на Кармен.
Катја Ефтимова Дипломирала на Уметничката академија во Софија во 1932 година. Самостојно излагала во Битола (1945), Гостивар (1954), Тетово (1954 и 1997) и Скопје (1959, 1965, 1973, 1975, 1985 и 1997). Учествувала и на повеќе групни изложби. Посебно се издвојуваат нејзините дела „Циганка“ (1933), „Кринови“ (1947) и „Отешево“ (1957).
Мирча Елијаде Неговата литерарна работа припаѓа на жанрот на фантастиката и на автобиографскиот роман. Негови најдобри дела се "Бенгалси ноќи", "Летни ноќи" ("Забранета шума"), "Изабела и ѓаволските води" и "Роман за кратковидот адолесцент", романите "Госпоѓица Кристина" и "Младост без младост" и кратките раскази "Тајната на д-р Хонигбергер" и "Циганка".
Касандра (ТВ серија) Касандра () (1991-1992) е Венецуелска ТВ новела. Сценариото е напишано од Делија Фиало, а режисери се Грацио Дангело и Олегарио Барера. Главен лик на серијата е Касандра, млада Циганка која се венчава за богат човек. Меѓутоа, таа не сфаќа дека е внука на домаќинот на таа куќа. На првата брачна ноќ, мажот на Касандра, Игнасио, е убиен, а Касандра ја обвинуваат за убиство.
Богородичната црква во Париз Во центарот на романот е Есмералда, циганка полна со грација и наивна дивина. Таа е родена во циганските черги, далеку од културата и буката на големите градови. Спротивно на неа, Квазимодо, ѕвонарот на Богородичната црква во Париз е изрод. Единственото нешто што навистина го љуби се ѕвоната, кои за жал му го одземале слухот. Третиот лик, Клод Фроло неизмерно образован човек и архиѓакон на готската катедрала, иако згрозен од разобличеноста на Квазимодо го одгледал како свој син.
Кармен (новела) Една недела подоцна раскажувачот ги води своите истражувања во Кордоба кај доминиканците. Една вечер, сретнува една убава млада Циганка по име Кармен, која му предлага да му ја претскаже иднината. Заедно пијат по една чашка, потоа одат во домот на Кармен која е фасцинирана од неговиот часовник. Наеднаш еден човек влегува. Тој е соучесник на Кармен и таа му вели да му го пресече гркланот на несреќникот кој го носел часовникот. Но се работи за Дон Хозе, кој го забележува идентитетот на нараторот и го пушта да избега. Раскажувачот забележува дека Кармен му го украла часовникот, но слушајќи го Дон Хозе тој решава да не ја следи.
Житан Житан (фр. "Gitanes") е најпопуларната марка на француски цигари. Моментално е во сопственост на Алтадис. Се прави од темен тутун, или "bruns", за разлика од американските 'blondes'. Се продава во варијанти со и без филтер. Името "Gitanes" значи „циганки“, и затоа на пакувањето има силуета на циганка со дајре. Неодамна овие цигари престанале да се произведуваат во Франција, и така останува само една фабрика во Холандија. Ова главно се должи на здравствените регулации во Франција, со што цената на домашните цигари се порамнила со цената на американските цигари, кои затоа сега се повеќе купувани.
Никола Мартиноски Овој период е важна етапа за целата идна уметничка кариера на Мартиноски. Неговата улога на македонската сцена е заснована на уметниковото стремење кон современите текови и обидот да ги надмине ограничувањата наметнати од времето и средината во која живеел. Првата самостојна изложба на Мартиноски била одржана во февруари 1929 година. Меѓу другите, тој ги изложил сликите во масло: „Мртва природа”, „Седната Циганка”, „На пазар”, „Берачки на јаболка 1” и „Берачки на јаболка 2”. Во нив уметникот ги прифатил импресионизмот, кубизмот и експресионизмот, се стремел кон геометриско упростување и декоративност, со прилично студено нивелирани бои.
Ангели (ТВ серија) Двајцата во очите на народот водат дом за деца, кои ги третираат одлично, додека скришум ги малтретираат, злоупотребуваат и експлотираат, изложувајќи ги на тежок уличен живот и кражба. Четири од децата се тинејџери и тоа: Маријанела, Рама, Тачо и Хасмин. Мар претставува млада девојка која вљубена во синот на Бартоло, Тијаго не ја забележува љубовата од Рама. На нејзиниот пат стојат Тефи, Начо и другите другари на Тијаго од високото друштво. Рама е младо момче кое заедно со својата помлада сестра Алели се обидува да живее нормален живот, несреќно вљубен во Мар. Тачо е најцврстото и најсилното дете од сите деца и е вљубен во Хасмин. Хасмин пак од друга страна е циганка која е доста суеверна и секогаш подготвена на разни цигански игри и ритуали, која е ставена во средина на љубовен триаголник од Тачо и младиот богаташ од соседството Начо.
Ден за ден Ви 1978 групата исто така се појавила на фестивалот БУМ. Следната година Ден за ден свиреле на Фестивалот „"Омладина"“ („"Младина"“) и на вечерата посветена на рок музиката на фестивалот во Опатија. Песната која била изведена од Ден за ден, „"Циганка"“, била објавена во албумот "Opatija '79 - Rock grupe" () истата година. Во 1980 година, групата го издала својот прв албум во продукција на Иво Умек кој го носел името на групата - "Ден за ден".. Подоцна истата година, Ден за ден повторно се појавила на фестивалот во Опатија со песната "Jutro i noć" („"Утро и ноќ"“). Песната подоцна се појавила на албумот "JRT - Opatija '80 - Rock veče" ("ЈРТ - Опатија '80 - Рок вечера"). Албумот "Ден за ден" не постигнал особено внимание кај медиумите, а бендот ги запрел своите активности подцна.