Top 10 similar words or synonyms for царицата

теодора    0.887377

зоја    0.852043

ирина    0.850032

императорката    0.846955

евдокија    0.841026

сестрата    0.824459

елисавета    0.817954

катерина    0.814008

принцезата    0.786748

царица    0.785995

Top 30 analogous words or synonyms for царицата

Article Example
Царицата од Сава Последователни традиции ја именувале како Никаула (од Јосиф), Билкис (во исламот), или Македа (во Етиопија). Приказната за нејзината посета на Соломон била подложена на еврејски, арапски и етиопски елаборации и стана предмет на едни од најраспространетите и плодни циклуси на легендите во Ориентот.
Царицата од Сава Експлицитната сексуална содржина на "Песна над Песните" и прилично силната женска улога на кралицата понекогаш се минимизираат, па дури се и демонизира со намалување на нејзините кралски моќни атрибути. Сепак, немало генерички опис на кралицата како пасивна или немоќна; напротив, таа се користила за да се покаже женскиот суверенитетот и моќ. На пример, авторката Кристина Пизанска ја пофали кралицата за секуларната и верската мудрост во "Градот на Дамите" (1405) и ја спомена покрај христијански и еврејски женски пророци како прва на листата за достоинствени паганки.
Царицата од Сава Речиси сите современи научници се согласуваат дека Шева беше Јужното Арапско царството Саба, центрирано околу оазата на Мариб, во денешен Јемен. Шева беше доста познат во класичниот свет, а државата беше наречена Арабија Феликс.
Царицата од Сава Асирските натписи постојано ги споменувале Арапските кралици на север. Исто така, сабејските племиња знаеле за титулата mqtwyt (висок функционер). Македа, личното име на кралицата во Етиопската легенда, може да се толкува како популарно рендерирање на титулата mqtwyt.
Царицата од Сава Царицата од Сава (или Саба) (хебрејски: מַלְכַּת־שְׁבָא‎; арапски: ملكة سبأ) е кралица која се појавува во Библијата, во посета на царот Соломон за да ја тестира неговата мудрост.
Царицата од Сава Во христијанската теологија унијата помеѓу Бога и жена беше врз основа на Песната на Соломон, каде што невестата се опишува како "црна и убава". Подоцна во еврејската традиција, се опишува женска манифестација на Бога, Шекина (слична на Сакина во Куранот) и се однесува на Шабатот како кралица и невеста.
Историја на Јапонија Принцот Шотоку дошол на власт во Јапонија како регент на царицата Сујко во 594 год. Царицата Сујко го наследила престолот од претходниот цар и нејзин чичко, Суџин (588-593 год.), кој бил убиен во 593 год. Царицата Сујко, исто така, била во брак со претходен цар Бидацу (572-585 год.), но таа била првата жена-владетел на Јапонија уште од матријархатот.
Ана Ангелина Ана Комнина Ангелина (околу 1176 - 1212) била царицата на Никеја, сопруга на царот Теодор I Ласкарис.
Теодота Теодота била византиска царицата, втора сопруга на императорот Константин VI Слепиот.
Теодосија (сопруга на Лав V) Теодосија (ококу 775 - по 825) била византиска царицата, сопруга на царот Лав V Ерменец.