Top 10 similar words or synonyms for хаотичниот

чудесниот    0.753420

виртуелниот    0.747815

друштвен    0.730830

душевниот    0.729905

спиритуалниот    0.722683

друштвениот    0.720561

пренатален    0.708415

комплицираниот    0.699069

животинскиот    0.697325

макроскопскиот    0.696419

Top 30 analogous words or synonyms for хаотичниот

Article Example
Искупување (роман) Мирот е мотив во Искупување, покажан во мирниот живот на ликовите кои живеат на имотот Талис на почетокот од романот. Имотот е отсликан изолирано и мирно, настрана од хаотичниот свет во кој владеат нередот и мешаниците. И ликовите се одделени од хаотичното општество. Но Сесилија го покажува нејзиното незадоволство кон самотијата и тишината на имотот и сака да прави покорисни работи во животот.
Хју Џекмен Џекмен бил страствен практичар на Трансендентална Медитација од неговата дваесетта година. ""Ништо ми ги нема отворено ошите како Трансендентална Медитација. Ме прави смирен и среќен, и, добро, ми дава малку мир и тишина во приличјо хаотичниот живот!"". Тој сега помага на Фондацијата на Дејвид Линч да ""ја донесе медитацијата до сите на кои им е потребна"".
Миљенко Јерговиќ Неговата прва, најпозната и најуспешна збирка раскази за хаотичниот секојдневен живот во завојуваната Босна и Херцеговина, „Сараевски Марлборо“, објавена во 1994 година, му осигурала меѓународно признание. Делото било наградено со наградата за мир Ерих-Марија Ремарк и наградата Ксавер Шандро Ѓалски.
Религија во Алжир Христијанството во Северна Африка дошло во римскиот период. Неговото влијание се намалило во текот на хаотичниот период од постојани вандалски инвазии но во времето на Византија христијанството повторно имало голема улога во земјата, за да постепено исчезне во 7 век, по Арапскоѕо освојување на регионот. Денеска, во земјата постои и мала протестантска заедница. Според една студија од 2015 година, во Алжир живеат околу 380,000 верници и поголемиот дел од нив се евангелисти.
Стратегиски менаџмент Во почетокот на векот маркетинг на стратегии за војување не беше одобрен. Се сметаше дека биле ограничени. Постојат многу ситуации во кои не-конфронтираните пристапи се по соодветни. Во 1989 г. Дадли Линч и Пол Л. Кордис објавија Стратегијата на делфин: Постигнувајќи победа во хаотичниот свет. ”Стратегијата на делфин ” се развил за да даде насоки за тоа кога да се користат агресивните стратегии и кога да се користат пасивните стратегии.
Рајнер Марија Рилке Сепак, останува фактот дека Рилке е најпреведуваниот герамански поет на 20. век, кој извршил големо влијание врз Сидни Киз, Спендер и Блај, а ги инспирирал Витгенштајн, Гадамер и Хесе. Валери рекол дека Рилкеовото зближување со тишината било прекумерно, а Фројд го нарекол голем поет, но беспомошен во животот. Неговата поезија Стјуарт Холројд ја оценил на следниов начин: „Рилке го проширил своето искуство со еден од најуспешните обиди за ориентирање на современиот човек во хаотичниот свет.“
Ајдахо После неколку судења како територија, вклучувајќи го илегалниот и хаотичниот трансфер на територијалниот капитал од Левистон во декември, 1864, во Бојси во јануари 1865 г, обеззаконувањето на мормонската полигамија поттпомогнато од врховниот суд на САД во 1877 и федералниот обид да се подели територијата помеѓу Територија Вашингтон, која се здоби со државност во 1889 - една година пред Ајдахо, и државата Невада, која била признаена како држава од 1863, територијата Ајдахо конечно ја добила својата државност во 1890. Економијата на државата, која примарно беше поддржана од металните руди, се свртела кон агрокултурата, шумарски продукти и туризам.
Зимски дворец Екатерина Велика била наследена од нејзиниот син Павле I. Во првите години од неговото владеење новиот цар го зголемил бројот на војската поставена во Зимскиот дворец, наместена во стражарници на неколку метри околу градбата. Најпосле параноичен за неговата безбедност и мразејќи се што е поврзано со неговата мајка, тој целосно со презир ја одбил Зимскиот дворец и го изградил замокот Сент Мајкл што му служело како живеалиште во Санкт Петербург на местото каде што бил роден. Царот изјавил дека посакал да умре на местото каде што бил роден. Тој бил убиен таму три недели откако отпочнал со сместувањето во 1801 година. Павле I бил наследен од неговиот 24 годишен син, Александар I кој владеел со Русија за време на хаотичниот период на Наполеонските војни.
Дуран Дуран Во Б5, Тејлор пееше и свиреше гитара и бас на неговиот прв соло албум, Feelings Are Good (And Other Lies), работејќи со соработникот Стив Џонс од Секс Пистолс. Домашниот албум беше пуштен во продажба преку нарачка на меил и собираше профит на фан страната на Дуран Дуран од продавање на цд-иња директно преку веб страната. Мусиката и вокалите генерално беа сирови и груби, повеќе приближувајќи се кон гранџ и панк музиката отколку до Дуран Дуран, додека пак стиховите го отсликуваа хаотичниот приватен живот на Тејлор и неговиот развод со Де Кејднет. Тој учествуваше во пишување на албумот за обединетиот Power Station на крајот на 1996 година, но неговите приватни проблеми го натераа да се повлече од проектот, кој се снимаше со Бернард Едвардс на бас и правеше турнеи со изнјамен басист. Зголемувајќи ги креативните разлики во рамките на Дуран Дуран, неговата преселба во Лос Анџелес и желбата да се фокусира на неговата соло кариера, исто така, доведоа до тоа тејлор да се премислува за неговот место во бендот. Во јануари 1997 година тој објави на фан конвенција на Дуран Дуран дека го напушта бендот.
Централен парк (Њујорк) Бројот на населениото во Њујорк меѓу 1821-ва и 1855-та година, се зголемил за 4 пати. Градот се развивал и проширувал, па луѓето имале потреба да се одморат од хаотичниот начин на живеење. Мирни места на отворено имало малку, па така луѓето најчесто оделе на гробиштата за да побегнат од градската врева. Потребата за голем јавен парк во Њујорк, прв ја изразил поетот и уредник на весникот Ивнинг Пост (англиски: "Evening Post") , сегашен Њујорк Пост (англиски:"New York Post"), Вилијам Кален Брајант (англиски: "William Cullen Bryant"), како и првиот американски архитект пејсажист Ендру Џексон Даунинг (англиски: Andrew Jackson Downing), кој почнал јавно да ја искажува потребата на градот за јавен парк во 1844 година. Голем број на влијателни њујорчани почуствувале дека на градот му е потребно модерно место на отворено, слично на Булоњската шума во Париз (француски: "Bois de Boulogne") или Хајд Парк (англиски: "Hyde Park") во Лондон. Во 1853 година, законодавната власт на Њујорк одлучила паркот да го изгради на простор од 700 акри (280 хектари), меѓу 59-тата и 106-тата улица. Само земјиштето за паркот чинело повеќе од 5 милиони американски долари.