Top 10 similar words or synonyms for фотиј

евтихиј    0.830772

патријархот    0.827648

григориј    0.825530

антиохиски    0.813167

епископот    0.812092

анастасиј    0.808623

игнатиј    0.800521

макариј    0.799284

александриски    0.797424

евстатиј    0.797416

Top 30 analogous words or synonyms for фотиј

Article Example
Фотиј II Цариградски Фотиј II () бил Вселенски патријарх од 7 октомври, 1929 сè до 26 декември, 1925.
Фотиј I Цариградски За време на наследникот на императорот Василиј, Лав VI Мудриот, Фотиј повторно настрадал од клевета; бил обвинет за заговор против императорот. Откако го отстраниле од катедрата во 886 година, тој ги завршил своите денови во Армонијскиот манастир, во 891 година.
Фотиј II Цариградски Се родил во 1874 и бил крстен Димитриос Манијатис. По завршување на основното образование тој го посетувал Зарифијското училиште во Филипол (денешен Пловдив). Изучувал теологија во Атинскиот универзитет и филозофија во Минхенскиот универзитет. Говорел на Грчки, Турски, Француски, Германски и Бугарски јазик.
Фотиј I Цариградски Во 857 година, ко-императорот Михаил го отстранил од Константинополската катедра Игнатиј I Цариградски. Епископите, го посочиле на императорот Фотиј како човек кој бил достоен да го заземе првосветителскиот престол. Свети Фотиј со смирение го примил предлогот. Во текот на шест денови тој бил спроведен низ јерархиските чинови, а во денот на Христовото Рождество бил посветен за епископ со возведување на патријаршискиот престол.
Фотиј I Цариградски Православната Црква го почитува светителот Фотиј како ревностен заштитник на Православниот Исток од господарењето на папите и како учен богослов кој оставил многубројни и разновидни трудови, посветени на изобличувањето на заблудите на латините, на побивање на различни ереси, на објаснување на Светото Писмо и разоткривање на различни предмети на верата.
Фотиј II Цариградски Во 1902 бил именуван за ѓакон. Останал во Митрополијата на Филипол каде што го достигнал чинот „Протосинкел“. Потоа бил назначен за егзаршки патријарх на Филипол за периодот 1906–1914.
Фотиј II Цариградски На 7 октомври, 1929 бил избран за Вселески патријарх и назначен на неговото место истиот ден. За време на неговата патријаршија односот помеѓу Грција и Турција се подобрил благодарение на политичките дејствувања на Елефтериос Венизелос и Кемал Ататурк. Патријархот Фотиј II починал на 29 декември, 1935.
Фотиј I Цариградски Фотиј I Цариградски ( во - ) — Вселенски патријарх во периодот од 858–867 и 877–886 година. По потекло, Фотиј бил Ерменец.
Фотиј I Цариградски Во 864 година целата Бугарска земја доброволно се обратила во христијанството. Бугарскиот кнез Борис I бил крстен, според преданието, од самиот патријарх Фотиј. Потоа светителот Фотиј испратил во Бугарија архиепископ и свештеници за Крштевање на бугарскиот народ. Во негово време, тој ги испратил Свети Кирил и Методиј во 865 да го проповедаат христијанството на словенски јазик.
Фотиј I Цариградски Сепак, приврзаниците на папата во Бугарија поттикнале недоверба кај Бугарите кон проповедниците од Источната Црква. Лошата положба на Бугарија заради нападите од Германите ги натерала да баарат помош од Западот. Бугарскиот кнез се обратил до папата со молба да му испратат свои епископи. Кога пристигнале во Бугарија, папските легати почнале во неа активно да ги утврдуваат латинското учењето и обичаи, наместо православните. Фотиј, ја известил со окружно писмо Источната Црква за делата на папата, укажувајќи на отстапувањето на Римската Црква од древното Православие, не само во обредите, туку и во вероисповеданието. Бил свикан Собор, кој го осудил своеволието на Западот}. Тој се школувал во родниот град на Солунскиот универзитет, завршувајќи факултет по хемија.