Top 10 similar words or synonyms for флуороурацил

nll    0.958094

freely    0.954458

sjh    0.949305

nut    0.948967

braille    0.948214

gracarjev    0.948006

iucnredlist    0.947913

grimaldi    0.947847

туриграв    0.946954

ибанашки    0.946450

Top 30 analogous words or synonyms for флуороурацил

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Рак на желудник Ендоскопската мукозна ресекција е третман за туморите во ран стадиум, каде промената е лоцирана само на мукозата.Хируршките интервенции се куративни кај помалку од 40% од случаите, а во случај на метастази, хируршката интервенција може да биде само палијативна метода.Хемотерапијата е стандард во терапијата. Се користат цитостатици како 5-флуороурацил, доксорубицин, митомицин Ц, цисплатин и таксотере или пак нивни комбинации.Радијационата терапија е палијативна метода која се користи за намалување на големината на туморот и намалување на болките.Мултимодалната терапија – преставува комбинација од оперативен зафат, хемотерапија и радијациона терапија.
Одри Хепберн Во 1992 година, по нејзиното враќање од Сомалија, Одри Хепберн почнала да чувствува болки во стомакот. Отишла кај специјалисти, но добила неубедливи резултати, па решилва да се прегледа за време на едно патување во Лос Анџелес, во текот на октомври. На 1 ноември, докторите ѝ извршиле лапароскопска операција и откриле стомачен рак, кој почнал да се шири од слепото црево. Ракот растел во текот на неколку години и се метастазирал, не како тумор, туку како мала обвивка врз нејзиното тенко црево. Болката што ја чувствувала Одри била резултат на грчеви во илеумот од тенкото црево. Хепберн одбила хемотерапија, па докторите отстраниле речиси 30 cm од цревото и таа била хранета само интравенозно. Откако лузната зараснала, Хепберн била лечена со 5-флуороурацил леуковорин. Неколку дена подоцна, Хепберн имала оклузија, односно запирање на крвотокот. Лековите не биле доволни да ја намалат болката, па на 1 декември брз неа била извршена и втора операција. По еден час, хирургот објавил дека ракот веќе доста се проширил и дека не е можно да биде отстранет. Бидејќи Хепберн не била способна да поднесе комерцијален лет, Живанши го најмил Бани Мелон, кој испратил приватен авион до Лос Анџелес, кој ја однесол Хепберн во Швајцарија. Притоа, Мелон ја наполнил кабината на авионот со цвеќиња. Одри Хепберн умрела како последица на ракот на слепото црево, на 20 јануари 1993 година, во Толошна, Швајцарија, каде била закопана.