Top 10 similar words or synonyms for фиктивниот

измислениот    0.832840

насловниот    0.801947

изгубениот    0.767976

лудиот    0.754835

фиктивен    0.754579

фантастичниот    0.727591

невидливиот    0.717315

комичниот    0.716249

култниот    0.711575

волшебниот    0.704145

Top 30 analogous words or synonyms for фиктивниот

Article Example
Детективски роман Мартин Хјуит, создаден од британскиот автор Артур Морисон во 1894 година, е можеби првиот пример на модерниот стил на фиктивниот приватен детектив.
Бафи убиец на вампири "Бафи" инспирираше официјални и неофицијални дела, фклучувајќи телевизиски шоуа, книги, комик книги и игри. Ова проширување на серијата го донесе изразот "Бафиверс" да се објасни фиктивниот универзум во кој Бафи и сличните приказни се одвиваат.
Девојките Гилмор "Девојките Гилмор" е приказна за самохраната мајка Лорелај Гилмор и нејзината ќерка Рори, кои живеат во фиктивниот град Старс Холоу во Конектикат. Во серијата се обработуваат семејни и пријателски теми, како и генерациски јаз и социјални класи.
Лолита Во Набоковиот роман од 1962 година Блед пламен, во насловната поема од фиктивниот Џон Шејд, се спомнува ураган Лолита кој доаѓа на Американскиот Источен Брег во 1958 година. Подоцна, во коментарот во книгата нараторот прашува зошто некој би избрал толку обскурно шпанско име за ураган. Таа година немаше урагани наречени Лолита, но тоа беше годината кога романот Лолита беше објавен во Северна Америка.
Вампирски дневници Пилот епизодата на серијата беше снимена во Ванкувер(Британска Колумбија),но останатите епизоди се снимени во Ковингтон(Грузија),кој е представен како фиктивниот мал град Мистик Фолс, како и неколку заедници околу Атланта,со цел да ја искористат ниската стапка на такса.
Либек Обемниот роман за Либек „Дединиот град“ ("Die Großvaterstadt") на Лудвиг Еверс, кој излегол од печат во 1926 година некогаш бил многу читан. Неговите главни ликови живееле во истото време како Буденброкови, сепак во друга социјална средина. Делумно се опишани истите настани, како настанот во Кенигсштрасе. Третиот роман за Либек во тоа време е фиктивниот роман „Еден кралски трговец“ на Ида Бој-Ед.
Лолита Фиктивниот предговор на романот тврди дека Хамберт Хамберт умира од коронарна тромбоза додека ги завршува неговите мемоари, настаните од романот. Исто така сe вели дека госпоѓа Ричард Шилер умрела на возраст од 17 години при раѓањето на мртво девојче на Божиќ 1952 година.
Персоналот на Хогвортс Во фиктивниот свет на Роулинг, Хогвортс бил основан пред 1000 години од страна на „четирите најдобри волшебници на тоа време“: Годрик Грифиндор, Хелга Хафлпах, Ровена Равенкло и Салазар Слитерин. Четирите основачи служеле како првите учители во Хогвортс, и сите домови во училиштето се именувани по четирите основачи.
Игор Крајчев Во 2007 година во издание на Матица излезе првиот македонски епско-фантастичен роман „Воини и херои“, кој претставува темелот на оваа појава на нашата литературна сцена. Романот беше поддржан и од Министерството за култура на Република Македонија. Откако доживеа вртоглав успех кај задоволната публика, се очекува негово реиздавање, а има најави и за негово продолжение. „- Во романот на Крајчев се создава нов свет кој е божествена работа, на занаетот. Тоа го откриваме во таканаречената сказноликост, тоа е псевдо сказна и е напишана во целосна согласност со расказните принципи. Сказната е подготовка или иницијатива за живот, а тој е борба со злото. Тука е вградена и философијата дека со злото нема пакт, нема пазар, нема смирување и поткупување...“ - оцени промоторот на романот професорот Венко Андоновски. Крајчев мајсторски го создава фиктивниот свет во книгата, па затоа неговиот промотор проф. д-р Венко Андоновски го спореди со Борхес и неговиот расказ за фиктивниот свет Тлон во „Orbis Tertius“.
Англиска книжевност Најзначајниот поет од ова време е Александар Поуп. Што се однесува на прозата, прво на почетокот се развил есеизмот, главно поради весникот The Spectator на Џозеф Адисон и Ричард Стил, а потоа романот, кој се претворил во важен уметнички облик. Даниел Дефо од новинар станал писател на фикција („Роксана“, „Мол Фландерс“). Патописите на Александар Селкерк му послужиле да го напише фиктивниот роман „Робинзон Крусо“ (1719).