Top 10 similar words or synonyms for фадета

вурна    0.845073

gata    0.844880

ејдервик    0.842667

оуедраго    0.842523

ешби    0.841726

розалинда    0.840899

женевив    0.840152

жилиет    0.839860

сјодин    0.839158

рузметова    0.838319

Top 30 analogous words or synonyms for фадета

Article Example
Малечката Фадета Малечката Фадета (на француски: "La Petite Fadette") е роман од 1849 година, од француската писателка Жорж Санд. Санд ја напишала книгата во текот на 1840-тите, но првото издание на некој странски јазик било дури во 1900 год. Во 2004 год. оваа приказна е екранизирана во форма на детска ТВ серија.
Малечката Фадета Приказна за браќата близнаци Силвине и Ландри кои од самото раѓање се поврзани еден со друг и не можат да опстанат посебно. Откако потпораснуваат, Ландри заминува да работи во соседството, кај пријателот на својот татко Кајо, а Силвине се крши и постојано тагува и се разболува. Незадоволен од ладниот однос на својот брат тој бега од својот дом кон блиската река.
Малечката Фадета Во меѓувреме Ландри го бара својот брат и смета дека одговор ќе му даде старицата Фаде која сите ја сметале за вештерка бидејќи правела чудни лекови. Старицата има две внучиња Фадета и Жане чија мајка ги напуштила како мали, па таа се изживувала врз нив. Одговорот на Ландри му го дава Фадета и при тоа го обврзува и тој да ѝ исполни некое нејзино барање во иднина. Подоцна Фадета ќе успее да го извлече Ландри од реката и конечно му кажува дека треба да танцува со неа на селскиот бал (Фадета била грда и се облекувала како машко). По танцот, се раѓаат искри помеѓу Ландри и Фадета и конечно се вљубуваат еден во друг. Откако родителите на Ландри ќе дознаат за тоа му наредуваат повеќе да не се гледа со неа.
Малечката Фадета Фадета заминува од селото, а по неколку месеци се враќа бидејќи баба ѝ умрела. Баба ѝ ѝ остава големо наследство и родителите му дозволуваат на Ландри да се венча со неа. За сето тоа време Силвине страда, но конечно ќе се помири откако Фадета ќе го крене на нозе и тој заминува во војска.
Жорж Санд Жорж Санд, родена како Амантин Лисил Орор Дипен — истакната француска новелистка од периодот на францускиот романтизам и воедно една од првите жени кои го достигнуваат врвот на светската литература. Била активна во феминистичките кругови во Париз, доживеала голем број на скандалозни афери за нејзината сексуална ориентација, големиот број на љубовници, начинот на облекување и постојаното движење во машки друштва. Својот врв го достигнува со романот „Малечката Фадета“.