Top 10 similar words or synonyms for улцер

пептичен    0.939500

лајмска    0.875821

валвуларна    0.863913

taenia    0.861022

неинфективни    0.860861

депресивното    0.860372

хантингтоновата    0.859665

хипертиреоза    0.858312

кронова    0.857615

скополамин    0.857101

Top 30 analogous words or synonyms for улцер

Article Example
Диспепсија Диспепсија е состојба на нарушена дигестија. Симптомите може да вклучуваат жиговина, наузеа, ждригање, или абдоминална болка. Пациентите исто така може да се чувствуваат сити порано од очекуваното кога јадат. Диспепсијата често е предизвикана од гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или гастрит. Во помал број на случаи може да биде првиот симптом на пептичен улцер (улцер на желудникот или дуоденумот) и повремено на канцер. Оттука, необјаснетa новооткриена диспепсија кај луѓе над 55 години или присуството на други алармантни симптоми може да бараат дополнителни испитувања.