Top 10 similar words or synonyms for трајан

герасим    0.839183

михаило    0.833774

арсениј    0.832219

сотир    0.830647

радомир    0.827942

стојанов    0.823893

аргир    0.823380

лазар    0.819633

крсто    0.818683

михајло    0.815812

Top 30 analogous words or synonyms for трајан

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Трајан Трајан (латински:"Marcus Ulpius Nerva Traianus") бил вториот римски император од династијата на Антонините. Роден е на 53 година во Италика, блиску Севиља, денешна Шпанија. Попознат е и како Марко Улпиј Нерва Трајан. Со Римската империја управувал од 25 јануари 98 година до 8 август 117 година. Негов наследник е Хадријан.
Трајан Дојамов Трајан Дојамов е роден во семејството на Христо и Гилја (Ангелика) Дојамови во селото Баровица, што тогаш е во Османлиската империја, денес Кастанери, Грција. Знае да пишува и на бугарски и на грчки јазик. Трајан има тројца браќа - Гоно (Гонос), Димитар (Митрос) и Лазар (Лазарос), како и сестра Марија. Трајан Дојамов станува нелегален и се вклучува во чета на Внатрешната македонско-одрински револуционерна организација, а подоцна се вклучил и неговиот брат Лазар. Турците ги уапсиле Гоно и Димитар, но тие успеваат да избегаат и се приклучуваат кон другите двајца браќа.
Трајан Гоцевски Трајан Гоцевски е роден во село Селник, Делчевско, Република Македонија. Основно и средно образование завршил во Делчево.
Трајан Гоцевски Во 1988 година е избран за доцент на Филозофскиот факултет во Скопје за предметите: Политичкиот и економскиот систем и одбраната на Македонија и Економика на одбраната.Во 1995 година е избран за редовен професор на Филозофскиот факултет во Скопје.
Трајан Гоцевски Добитник е на бројни домашни и меѓународни награди и признанија.
Трајан Бавтировски Бавтировски е роден е на 16 јули 1932 година во охридското село Слатино. Средно образование завршил во Битола, а потоа дипломирал на Филозофски факултет во Скопје, на групата за македонски јазик и јужнословенски книжевности во 1959 година. Работел како учител во Волино, охридско во периодот 1953/54), интернатски воспитувач во Скопје (1955/59), советник за издавачка дејност, музеи и архиви во Републичкиот совет за култура на Македонија (1959/71), секретар на Матицата на иселениците од Македонија (1971/90), поставен бил за генерален конзул во Мелбурн, Австралија – за Викторија, Јужна Австралија и Тасманија (1990/92), а од 1992 до пензионирањето 1995 бил потпретседател на Матицата на иселениците од Македонија.
Трајан Цибалевски Трајан Тодоров Цибалевски е роден на 14 февруари 1924 година во деветочлена селско-работничко фамилија, во село Ѓавато. Иако одличен ученик, немајќи материјални средства не го продолжил школувањето, туку работел како општ работник. Откако татко му настрадал од мина во 1939 година и станал немоќен да привредува, целата грижа околу семејството останало на младиот Трајан. Извесно време бил на работа во Германија од каде оболен и исцрпен се вратил в село. Во есента 1944 година Цибалевски и се приклучил на Седмата бригада и зел борби во повеќе борби каде што се движела истата. Потоа, кога XV корпус, во чиј состав била и 48. дивизија со Седмата бригада, заминал на Сремскиот фронт. Цибалевски загинал како нишанџија на митролез заедно со својот помошник кај Кајгана, Хрватска за кое е одликуван со „Орден заслуги за народ“.
Трајан Гоцевски Професорот Гоцевски претстојувал на универзитетите во Париз, Дижон, Виена, Клагенфурт, Ајндховен, Софија, Истанбул, Гетеборг, Љубљана, Загреб, Белград, Арнхем итн.
Трајан Гоцевски Тој е член на Советот на центарот за стратегиски истражувања при МАНУ.
Трајан Мартиноски Трајан Мартиноски бил македонски поет и есеист.