Top 10 similar words or synonyms for ткивен

киназа    0.878399

конвертирачки    0.873222

ослободувачки    0.868372

синтетаза    0.868138

хорионски    0.856756

глукозо    0.855029

кетоза    0.854149

лутеинизирачки    0.853932

гонадотропин    0.852696

фибриноген    0.852377

Top 30 analogous words or synonyms for ткивен

Article Example
Крв Активираниот фактор X ( Стјуартов фактор ) заедно со факторите : IV ( Ca2+), V (проакцелерин) и тромбоцитниот фактор 3 ( фосфолипид) го создаваат внатрешниот протомбински активатор (крвен тромбопластин)Во создавањето на надворешниот протомбински активатор( ткивен тромбопластин)земаат учество следниве. фактори : ткивен екстрат а)ткивен фактор-протеолитички ензим и б) ткивен фосфолипид, фактор VII, X и V.
Атријален натриуретичен пептид Атријален натриуретичен пептид (ANP) е ткивен хормон кој се лачи од срцето. Тој стимулира излачување на натриум во урината и го намалува крвниот притисок.
Крв Ткивниот фкатор и ткивните фосфолипиди заедно со факторот VII го активираат факторот X. Активираниот X фактор заедно со ткивните фосфолипиди и факторот V го градат надворешниот протромбински активатор( ткивен тромбопластин).
Матична клетка - Ткивен инженеринг подразбира вештачко создавање на ткива, при што матичните клетки се засадуваат на синтетски супстрат, за да создадат кожа, срцеви валвули и коска. Ова во иднина може да доведе до широка примена на матичните клетки во хирургијата. Во таа насока беа спроведени многубројни успешни истражувања на животни.
Крв Во 1-та фаза на коагулациониот процес се формираат внатрешен и надворешен протомбински активатор (крвен и ткивен тромбопластин). Во создавањето на внатрешниот протомбински активатор (крвен тромбопластин) земаат учество следниве фактори : XIIа , XI а, Ixа,VIIIа,Хa,V,IV (Ca++) и тромбоцинтниот фактор 3 ( види коагулациона шема).
Еритропоетин Еритропоетинот е ткивен хормон кој го секретираат бубрезите. Тој стимулира еритропоеза во коскената срцевина. Се лачи во услови на намалено количество на кислород во крвта, појава позната како хипооксија. Еритропоетинот е гликобелковина. Нервните дразби како што се крварење или движење на висока надморска височина го поттикнуваат лачењето на еритропоетинот.
Перинеен набор Перинеен набор, меѓуножен набор или перинејно рафе — видлива линија или ткивен набор кај човекот. Линијата се протега во меѓуножјето или перинеумот. Линијата започнува од скротумот, продолжува преку периеумот и завршува во анусот. Рафето исто така се поврзува со линија која почнува од френулумот.
Надбубрежна жлезда Алдостеронот произведен од надбубрежната кора учествува во воспоставувањето рамнотежа на минералите и течностите во организмот. Својата функција ја врши во бубрезите, каде ја поттикнува реапсорпцијата на натриумот и отстранувањето на калиумот преку мочта. Овие дејства ги задржуваат течностите во организмот и, според тоа го зголемуваат артерискиот притисок. Во нормални услови, производството на алдостерон зависи од еден деликатен регулаторен механизам: при паѓањето на артерискиот притисок бубрегот лачи ренин,ткивен хормон кој активира една супстанција што ја произведува црниот дроб кој се наоѓа во плазмата, ангиотензин, агенс кој дејствува врз надбубрежната кора и го поттикнува производството и излачувањето на алдостеронот.
Малиген лимфом Како и сите видови на рак, лимфомите најдобро се третираат кога ќе се откријат на почетокот. Сепак, тие често тешко се дијагностицираат. Не постојат скрининг тестови на располагање и бидејќи симптомите се неспецифични, лимфомите ретко се препознаваат во раните фази. Откривањето често се јавува случајно при рутински физички преглед. Кога докторот се сомнева на лимфом, темелно се врши физикалниот преглед и комплетна медицинска историја се зема. Зголемени црниот дроб, слезината или лимфните јазли може да сугерираат лимфоми. Крвните тестови ќе го утврдат бројот на крвните клетки и се добива информација за тоа како функционираат органите, како што се бубрезите и црниот дроб. Биопсијата (микроскопска анализа на ткиво) на зголемените лимфни јазли е дефинитивен начин да се дијагностицира лимфом. Кај Хочкиновиот лимфом, одредени карактеристични Рид-Стернберг-ови клетки мора да бидат присутни со цел да се потврди дијагнозата. Во прилог на идентификацијата на овие Рид-Стернберг-ови клетки, другите клетки во погодениот ткивен примерок се испитуваат. Карактеристиките на другите клетки помагаат да се класифицира специфичниот подтип на Хочкинов лимфом. Откако точната форма на лимфом е позната, тогаш се прави стејџирање за да се утврди колку се агресивни и колку далеку се шират. Оваа информација помага да се одреди соодветното лекување. Лекарот може исто така да изврши биопсија на коскената срж. Во текот на оваа постапка, цилиндричен дел од коската (најчесто од колкот) и течноста од срцевината се отстрануваат. Овие примероци се испраќаат во лабораторија за испитување. Биопсии исто така може да се повторат во текот на лекувањето за да се види како лимфомот реагира на терапија.