Top 10 similar words or synonyms for тироидитис

лајмска    0.892938

валвуларна    0.876221

васкуларната    0.861678

хантингтоновата    0.859109

сенилна    0.848172

целулитис    0.848036

хидропсија    0.843686

неинфективни    0.842894

corporations    0.842715

миелоидна    0.841955

Top 30 analogous words or synonyms for тироидитис

Article Example
Хашимотов тироидитис Хашимотов тириоидитис или хроничен лимфоцитен тироидитис е автоимуно заболување во кое штитната жлезда е нападната од голем број на клеточни и противтело-посредувани имуни процеси. Ова било првото заболување кое било откриено како автоимуно заболување. Првпат било опишано од страна на јапонскиот специјалист Хашимото Хакару во Германија во 1912 година.
Хашимотов тироидитис Штитната жлезда може да стане цврста, зголемена и лобулирана, но промените може да бидат и непалпабилни. Зголемувањето на жлездата повеќе се должи на лимфоцитната инфилтрација и фиброзата отколку на ткивната хипертрофија. Физиолошки, антителата насочени против тироидната пероксидаза и/или тироглобулинот предизвикуваат постепено уништување на тироидните фоликули. Така, болеста може да се открие преку откривање на овие антитела во крвта. Болеста се карактеризира и со инвазија на ткивото на тироидната жлезда со леукоцити, главно Т-лимфоцити и е во врска со Не-Хочкинов лимфом. Во подоцните стадиуми на болеста, пациентот може да има изглед на „лавовска маска“. Ова се опишува како длабоки брчки на лицето во делот околу усата и брадата и џебови на олабавено месо под и околу очите; изглед кој наликува на лав.
Хашимотов тироидитис Хашимотовиот тироидитис многу често резултира со хипотироидизам со периоди на хипертироидизам. Некои од симптомите се: микседематозна психоза, добивање во тежина, забрзан пулс, напади на паника, депресија, манија, чувствителност на топлина и студ, парестезии, замор, брадикардија, тахикардија, зголемено ниво на холестерол, реактивна хипогликемија, констипација, мигрена, мускулна слабост, грчеви, губиток на меморија, неплодност и губиток на косата.
Хипотироидизам Луѓето со хипотироидизам често немаат или имаат само благи симптомии. Бројни симтоми и знаци се поврзани со хипотироидизам, и може да бидат поврзани со скриена причина, или да бидат директен ефект од недостаток на тироидни хормони. Хашимотовиот тироидитис може да биде претставен со масивен ефект на гушавост (зголемена тироидна жлезда).
Автоимуна болест Автоимуна болест е болест коjа настанува заради несоодветен имун одговор на телото против супстанци и ткива кои се нормално присутни во него. Со други зборови, имуниот систем погрешно толкува одреден дел од телото како туѓ и го напаѓа (што се нарекува автоимуност). Ова може да биде ограничено само на одредени органи, (како на пример, во автоимун тироидитис) или да опфати повеќе различни органи (на пример, системски лупус еритематодес). Лекувањето на автоимуните болести е обично со имуносупресивна терапија која го намалува имуниот одговор.
Хипотироидизам Насекаде во светот, недостатокот на јод во исхраната е најчестата причина за хипотироидизам. Во земји со доволно јод во исхраната, најчеста причина за хипотироидизам е автоимуна болест Хашимотов тироидитис. Помалку чести причини вклучуваат: претходен третман со радиоактивен јод, повреда во хипоталамусот или во предната питуитарна жлезда, одредени медикаменти, отсуство на функционална тироидна жлезда при раѓање, или претходна тироидектомија. Дијагнозата за хипотироидизам, ако на тоа се сомнева, мооже да биде потврдена со крвно/и испитување/а кои го мерат нивото на тирео-стимулирачкиот хормон (TSH) и тироксин во крвта.
Радиобиологија Некои ефекти на јонизирачкото зрачење врз здравјето на луѓето се стохастички, што значи дека веројатноста за појава се зголемува со зголемување на дозата, а тежината е независно од дозата. Зрачењето предизвикува рак, тератогенеза, когнитивен дефицит и срцеви болести, се сите примери на стохастички ефекти. Други услови, како зрачење изгореници, синдром на акутна зрачење, синдром на хроничен зрачење, и зрачење што предизвикува тироидитис е детерминистичко, што значи дека со сигурност ако се појави над прагот доза, и нивната тежина ќе  се зголеми со зголемување на дозата. Детерминистичките ефекти не се секогаш повеќе или помалку сериозни од стохастички ефекти; или во крајна линија може да доведат до привремена непријатност или фаталност.