Top 10 similar words or synonyms for тилни

еспин    0.820711

agavaceae    0.818949

nigrum    0.813068

rhododendron    0.812012

bakeri    0.811962

ректусен    0.809365

дапче    0.802633

орацио    0.801119

игнациј    0.797952

fam    0.795615

Top 30 analogous words or synonyms for тилни

Article Example
Гуштери Тилниот регион е образован од 4 тилни коски: горна (supraoccipitale), долна (basioccipitale), и две странични тилни коски (exoccipitalia).
Терапсиди Пеликосаурите започнале да развиваат хетеродонтни заби, односно заби кои се диференцијално специјализирани за одредени задачи. Овој тренд продолжил во терапсидната вилица каде може да се најде првобитниот бауплан на мамалиското забало; присутни се секачи, песјаци и катници. За разлика од пеликосаурите кои имале издолжена става, кај терапсидите екстремитетите биле поставени веднаш под телото, нешто што повеќе наликува на нивните современи мамалиски наследници. Исто така, кај терапсидите се појавуваат и се згуснуваат влакната (како една одлика на цицачите). Друга забележлива одлика која ги одделила терапсидите од пеликосаурите биле двојните тилни кондили (точката на зглобување на черепот и ‘рбетниот столб). Единствената друга групација на животни каде се среќаваат двојни тилни кондили се водоземците, но тоа е како резултат на конвергентна еволуција наместо заедничко потекло.
Чарлс Вилерс Стенфорд Младиот Стенфорд имал општопризнато образование во приватното дневно училиште во Даблин водено од Хенри Тилни Басет,кој се концентрирал на класиците ,исклучувајќи ги другите предмети. Родителите на Стенфорд придонесувале за прерано развиениот музички талент на момчето ,вработувајќи низа на професори по виолина ,пијано ,оргуљи и композиција.Тројца од неговите учители биле поранешни ученици на Игназ Мошчел ,вклучувајќи ја и неговата кума Елизабет Мике , на кој што Станфорд се присетуваше “ Таа ме учеше , пред да имам дванаесет години ,да читам во еден здив...Таа ме натера секој ден на крајот од лекцијата да играм , Мазурка од Шопен : никогаш не дозволувајќи ми да спорам поради грешка ”
Нортангерска опатија Во центарот на случувањата е сместена младата Катарина Морланд, наивна девојка која заедно со нејзините соседи, господин и госпоѓа Ален ќе биде однесена на неколку неделен престој во градчето Бат. Таму таа ќе се запознае со господин и госпоѓица Тилни, брат и сестра, но исто така и со семејството Торп, заедно со Џон и Изабела. Опишувајќи ги типичните ликови, проследени со заплети лесно за следење, Џејн Остин ја прави книгата лесна за читање, и едно од најдобрите ремек-дела напишани било кога на англиски јазик.