Top 10 similar words or synonyms for теофил

теодор    0.795968

готје    0.795054

монахот    0.791098

внукот    0.790800

трајан    0.788140

евгениј    0.780716

максим    0.774295

григориј    0.770253

јаков    0.770203

алексеј    0.766246

Top 30 analogous words or synonyms for теофил

Article Example
Теофил Ханзен Неговиот талент го приметил Лудвиг Форстер кои го примил како свои асистент. Во тоа атеље работел од 1846 до 1852.
Теофил Готје Теофил Готје (), (, – , ) – француски поет, романсиер и ликовен и литературен критичар.
Теофил Готје Тој е во прва година кога почнува да го посетува ателјето на сликарот Луј-Едуар Риу (1790-1855), и притоа открива дека тој страда од кратковидост.
Теофил Готје Водејќи ги „сите големи романтичарски кампањи“, тој ја пишува својата прва стихозбирка чие издавање го финансира неговиот татко. Делото излегува во 1830 година и поминува потполно незабележано. Овие први песни сепак покажуваат еден млад многу вешт поет, освојувајќи го литературното наследство на неговите славни претходници. Сепак Готје покажува оригиналност со вродено чувство за форма и јасен и прецизен израз.
Теофил Готје Од неговата врска со Ежени Фор, многу убава жена, помлада од него и шпанско потекло, тој имал син, Теофил Готје син, роден на 29 ноември 1836 година, кој повеќепати ќе го заменува татка си во „Монитер универсел“.
Теофил Готје (Предговор на „Госпоѓицата де Мопен“)
Теофил Готје Покрај тоа, Теофил Готје е еден од четворицата автори на романот „Крстот на Берни“ ("La Croix de Berny"), (1845).
Теофил Готје Следниве новели излегле првпат во второто издание на „Тигрова кожа“ во 1866 година:
Теофил Готје Комплетната поезија на Готје, без „Глазури и камеи“ излегува во 1875-1876.
Теофил Готје Меѓу денес помалку познатите композитори се Адолф Адам (Жизела, балет, 1841), Јохан Фридрих Бургмилер (Ла Пери, балет, 1844), Ксавје Боасело, Франсоа Базен, Иполит Монпу, Фелисјен Давид (Во еден бакнеж, Бранот, Султанот Махмуд, Газел), Полин Вјардо (Примавера, Серенада, Ламенто), Ернест Рејер (Селам, симфониски ораториум), Теодор Лабар, Виктор Масе. Може да се наведат и Алир Биро и Наполеон Анри Ребер.