Top 10 similar words or synonyms for теодор

аугусст    0.806013

теофил    0.795968

кардиналот    0.783856

готфрид    0.783569

исидор    0.770424

григориј    0.767000

бискупот    0.759486

јулијан    0.755778

конрад    0.750930

јозеф    0.750888

Top 30 analogous words or synonyms for теодор

Article Example
Теодор Фонтане Теодор Фонтане (; – ) бил германски романописец и поет, сметан од многумина како најважен реалистичен писател во 19 век, кој пишувал на германски јазик.
Теодор Адорно Колективната работа излезе на виделина во вид на книгата „Дијалектика на просветувањето“ во 1947 година. Соочени со непредвидливите настани на Холокаустот, авторите го започнуваат делото со следниот текст:
Теодор Адорно Откако еден студент(Бено Онесорг) беше застрелан од полицаец на демонстрациите организирани против посетата на Иранскиот шах , лево ориентираната АПО стана екстремно радикална и универзитетите се претворија во места на немири. За да се сфати важноста на настанов треба да се каже дека се работеше за студент на Адорно кој со учеството на протестите ја толкуваше теоријата на револтот.
Теодор Адорно Еден од биографите на Адорно, Стефан Милер Дом тврди дека е убеден оти нападите на студентите биле насочени еднакво против теоријата на Адорно, како и против неговата личност и дека постоел страв оти актуелната политичка ситуација можеше да доведе до тоталитаризмот. Адорно заминува со сопругата на одмор во Швајцарија . И покрај предупредувањето на лекарите тој се обиде да се качи на планина висока 3000 метри што предизвика проблеми со срцето . Поради тоа заминуваат со сопругата во еден од соседните градови Висп, каде што Адорно добива уште еден напад на тахикардија по што го сместија во болница. Следниот ден, на 6 август почина од срцев удар во 65-тата година од животот.
Теодор Адорно Работата на Адорно во годините пред смртта беа под влијание на идејата за „негативна дијалектика “ наведено во неговата книга под истиот наслов.Основен поим во работата на франкфуртската школа од Дијалектика на просветувањето беше идејата беше сфаќањето
Теодор Адорно Според делото на Хорст Милер Kritik der kritischen Theorie „Критиката на кричката мисла “ , Адорно го поставил како тоталитет автоматскиот систем . Ова е во согласност со идејата на Адорно за општество како систем на саморегулација , од кое човек мора да побегне (но од кое никој не може да избега).
Теодор Адорно Тој чувствуваше дека оние кои се на врвот на Универзитетот имаат потреба да бидат извор пред се на теориите за евалуација и на емпириските тестирања, како и луѓе кои би ги процесирале откриените податоци ...вклучувајќи ги и теориите за кои со ревизија се откри дека се погрешни.
Теодор Стојановски Теодор Стојановски е роден на 12 февруари 1977 година во скопско Драчево.Во 2000 година, Теодор се пријавува на конкурс за прием во АРМ. Тој конкурирал со диплома на готвач од средно угостителско улилиште. Каков таков, со решение е и примен во АРМ. Меѓутоа, по приемот му било речено дека моментно нема услови да работи како готвач, па затоа во меѓувреме ќе оди на обука и ќе биде во единицата при АРМ „Шкорпиони“, а потоа, кога ќе се укаже можност, ќе биде префрлен во струката. Таа можност Теодор ја чекал пет ипол месеци и постојано бил или во касарната во Куманово или на терен. Неколку дена пред да се појави проблемот со терористите во Танушевци, Теодор се разболел од потешка форма на настинка. Од лекарот му било дадено боледување во траење на две недели. Кога изминала првата недела, од командата му се јавиле телефонски. Иако домашните го терале да си го доискористи биледувањето, тој истиот ден заминал, го затворил боледувањето и се јавил во касарната. Два дена останал во касарната а потоа бил упатен на караулата. Два дена потоа, загинува кај караулата „Танушевци“. Во чест на Теодор и сите загинати бранители од Општина Кисела Вода, во паркот на бранителите во Драчево е поставена спомен плоча на меморијалната фонтана. Теодор зад себе ја остави својата ќерка и сопругата.
Теодор Стојановски Според првата, официјална верзија, Теодор Стојановски, војник на АРМ, загинал на стражарско место, погоден во моментот кога наводно му заѕвонил мобилниот телефон и кога почнал да разговара со некој од домашните. Оваа верзија, таткото на Теодор, ја отфрла како конструкција, бидејќи во тој период на војниците не им било дозволено мобилните телефони да ги носат на позициите, туку ги оставиле во караулата. Верзијата не е точна и поради патеката на куршумот. Влезната рана на големокалибарскиот куршум е во пределот на срцето, а излезната во долниот дел на стомакот. Според тоа, Теодор бил погоден во лежечка позиција за дејствување а не во стоечка позиција.
Теодор Момзен Момсен е автор на повеќе од 1500 трудови по речиси сите прашања од римската историја: државно право, нумизматика, епиграфика, хронологија, литература и лингвистика, со што тој врши силно влијание врз современата историска наука и филологијата. Меѓу 1871 и 1888 година го објавил „Римското конституционо право“ во три тома, а во 1899 година „Римско кривично право“.