Top 10 similar words or synonyms for таткото

синот    0.783253

сопругата    0.771045

братот    0.767514

дедото    0.743727

внукот    0.736741

мајката    0.721490

сопругот    0.720322

сестрата    0.706373

ќерката    0.704779

пријателот    0.685512

Top 30 analogous words or synonyms for таткото

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Патроним Патроним (грч. "патер" - татко, "онома" - име) е презиме изведено од името на таткото. Патронимика, пак, е изведување на семејно име на таткото (на пр. Кирил - Кириловци, Стојан - Стојановци).
Мануел дос Реис Машадо другиот е Винсент Фереира Пастиња ( “Mestre Pastinha” ), таткото на
Зб'жди Таткото на познатиот македонски пијанист Симон Трпчески , Ѓоко Трпчески ,
Мери Енинг Семејството продолжило да продава фосили по смртта на таткото.
Илич Рамирез Санчез По судењето таткото на Карлос за новинарите истакнал дека:
Растафаријанство кој е Таткото, Синот и Светиот Дух.Растите велат дека,
Сирак Во одредени животински видови каде таткото обично ја напушта мајката и младото пред или по раѓањето, младото ќе биде наречено сирак само кога мајката ќе умре, не сметајќи ја тогашната состојба на таткото.
Даунов синдром Истражувањата кои се направени во последно време, сугерираат на тоа дека удел во тоа дали новороденчето ќе биде со или без Даунов синдром имаат и годините на таткото(посебно ако таткото е постар од 42 години).
Римски имиња Поради малубројноста на имињата, често се случувало таткото и синот да се викаат потполно исто. Така, на пример, предмалку споменатото име Marcus Tullius Cicero му припаѓало и на таткото, славниот римски оратор, но и на неговиот син.
Волусијан Таткото и синот заедно биле убиени во 253 од бунтовници во Интерминија.