Top 10 similar words or synonyms for тапани

вокали    0.895231

бас    0.891630

клавијатури    0.863697

клавијатура    0.821798

гитара    0.813614

пратечки    0.804425

пиано    0.798893

гитари    0.792274

синтисајзер    0.791404

хармоника    0.789277

Top 30 analogous words or synonyms for тапани

Article Example
Тапани Во минатото тапаните не биле користени исклучиво само заради нивните музички квалитети, туку и како средство за комуникација, преку однапред определени сигнали. Во Африка тие се користеле за комуникација на големи далечини. Во Шри Ланка, тапаните биле користени за комуникација помеѓу државата и нејзините граѓани. Јапонските трупи ги користеле тапаните за мотивација на војниците, за да создадат такт и ред во марширањето. Најстарите познати тапани датираат од 6000 пред нашата ера.
Тапани Тапаните се дел од ударната група на инструменти, а технички се класифицираат како мембранофони. Тапанот е составен од мембрана, која е растегната преку школка и доволно затегната за да произведе звук кога врз нејзе се врши притисок. Тапанот е направен од буково, оревово или костеново дрво и покриен со штавена овча или козја кожа од двете страни. Кожите се оптегнати преку два обрача и се затегнати со јажиња кои дијагонално одат од едниот до другиот обрач.
Тапани Најголемиот број тапани се свират со помош на раце, палици, четкици за тапани и др. Во многу традиционални култури, тапаните имаат симболична функција и се често користени во религиозни церемонии. Тие се користат и во музичката терапија, бидејќи нивната тактичка природа има разни влијанија врз човечката психа. Во подрачјето на популарната музика и џезот, тие се користат за изведување на музички композиции. Тапанџијата го чува тапанот нарамен со ремен во малку наведната положба за да може да удира со кукудата од едната страна, а со прачката од другата. Овој начин на свирење резултира во мешавина од длабоки и високи звуци, со комплексен ритам и непредвидлив ритмички израз. Тапанот ретко се користи како соло инструмент. Обично се свири заедно со други инструменти, особено со зурли. Тапанот е предвиден да ја издржи тежината на возрасен човек при изведбата на народни игри и ора. Кожите се затегаат со нагорно повлекување на јажињата, едно по едно.
Тапани Тапанот е најстариот музички инструмент, и неговиот основен дизајн останува непроменет со илјадници години. Тапаните не можат да се штимаат, и звукот кој го произведуваат се одликува според физичкиот дизајн на самиот инструмент. Сепак тие се делат на долни и горни тонски тапани, а музичарите често користат комбинација од неколку тапани со цел да произведат музичка композиција.
Комплет тапани Со доаѓањето на рокенролот, за пресвртен момент се сметаат годините помеѓу 1962 и 1964 година кога Сурфарис (англиски: Surfaris) го издаваат Вајп аут (англиски: Wipe Out) и кога Ринго Стар од Битлси (англиски: The Beatles) свирел на неговиот Лудвиг сет на Американска телевизија, тоа се настани кои мотивирале легиите да почнат да свират тапани.
Комплет тапани Во 21. Век не е необично за тапанарите да користат различни помошни ударни инструменти, најдени предмети и електроника, како дел од нивната “тапан” колекција. Популарната електроника вклучува: електронски апарати за звук; подвижни компјутери користени за да ги вклучат петелките; секвенци и примероци; метрономии и темпо метри; уреди за снимање; и опрема за засилување на личниот звук. (на пример: мал систем за озвучување кој ќе ги засили електронските тапани и ќе обезбеди монитор за пеење.
Комплет тапани Во раните почетоци на средствата за снимање на звук (до 1925 година) како што се фонографот и грамофонската плоча врежани со гравирачка игла, за да се постигне хармоничен звук музичарите морале буквално да излезат од собата каде што се снима. Тапаните често биле преместувани подалеку од рогот (дел од механичкиот систем) за да се намалат пречките во звукот. Додека ова било пречка за да се сними матрица со чинелите на плејбек, експертите за звук на време ја поправаат ситуацијата предлагајќи им на тапанарите содржината на чинелите да ја свират на дрвени кутии, храмски кутии и звона за да се намали нивната јачина.
Комплет тапани Најмалиот и најдолгиот тапан без стапалки, како што се Октобанс и Гонг драмс понекогаш се сметаат за тапани без стапалки, а понекогаш и не, дококу не тогаш постојат многу гранични случаи.
Комплет тапани Рајд чинелите најчесто се користат за одржување постојан ритам, на секој такт, дури и почесто. Развојот на оваа рајд техника генерално се доделува на Бејби Додс.
Комплет тапани Другите чинели покрај стандардните (рајд), хај-хетс и креш чинели, се нарекуваат ефект чинели, кои се користат во комплет тапани.