Top 10 similar words or synonyms for таневци

ристови    0.906513

стојановци    0.901707

миленковци    0.900856

петковци    0.900474

стојковци    0.898267

борино    0.889283

ивановци    0.889079

кочовци    0.888487

ѓуземелци    0.887767

кумарино    0.887467

Top 30 analogous words or synonyms for таневци

Article Example
Подмочани Таневци - Курбиново
Чашка Во селото Чашка живеат следните македонски родови: Крушаровци, Новаковци, Ризовци, Науновци (овие родови го основале денешното село Чашка доселувајќи се од соседното сега раселено село Црници), Маневи, Таневци, Милкини, Шотевци, Савинци, Недини, Бошковци, Коликрава.
Здуње (Порече) Маалото Грубановци како најголемо маало е лоцирано на 200 метри северно од Шарковци и со другите маала прави една целина. Името на ова маало потекнува од личното име Гроубан кое се јавува во век. Од ова маало голем број на фамилии се населиле во соседното село Близанско. Маалото Грубановци е составено од следниве родови: Милевци, Анѓелковци, Атанасовци, Таневци, Гуровци, Симјановци, Анаќиовци и Змејковци.
Брајчино Во селото Брајчино отсекогаш живееле само Македонци од православна христијанска вероисповед. Родови и семејства кои живеат или живееле во Брајчино се: "Вржовци", "Гаговци", "Дрисковци", "Бунковци", "Јанкуловци", "Јоновци", "Костовци", "Кожовци", "Кираџилевци", "Каљчовци", "Кринчевци", "Метеловци", "Мачковци" кои се делат на Диневци и Краловци, "Петревци", "Попајаневци", "Поповци" кои се доселиле од Долно Дупени, "Рабаџиовци", "Теговци" кои се делат на Жулевци, Танчевци и Пашумовци, "Темелковци", "Таневци", "Толовци", "Чороловци", "Џајковци" кои се доселиле од Љубојно, "Шуковци" или Јаневци, "Шајновци", "Шкековци" или Тотевци.
Сопиште Сопиште во целост е населено со Македонци од православна христијанска вероисповед. Во селото постојат старинечки родови, како и доселеници. Старинечки родови во Сопиште се: Пометковци , Крковци, Ѓуровци, Анчовци, Јанкуловци, Стаменковци, Ристовци и Стојчевци (претходно биле еден род Мегленовци). Доселенички родови во Сопиште се: Богдановци, Таневци (од Штипско), Белевци (од Прилепско), Бабунци (од Богомила по течението на Бабуна во Велешко, имаат истоимени роднини во Драчево), Ду(в)аревци (од Јаболци или Осинчани на Мокра Планина каде биле старинци), Тасевци. Кон крајот на втората половина на ХХ век, во Сопиште се доселуваат голем број на жители од Порече, Прилепско, а во најново време голем број на семејства од Скопје градат куќи и се населуваат во Сопиште.
Мартолци Се знае за поголем број на иселеници од Мартолци. Има и сосема иселени или исчезнати (делумно изумрени) стари родови. Тоа се: "Мишевци, Котевци, Марковци, Антовци, Пецовци, Таневци, Негревци, Домаќиновци, Ѓурѓевци" и "Миленковци". Се иселиле пред крајот на турското владеење и подоцна. Од родот Мишевци некои членови живеат во соседното село Извор. Од родот Марковци има иселеници во Велес. Од родот Негревци има иселеници во Битола. Од родот Домаќиновци има иселеници во Белград. Жителите на родот Ѓурѓевци „избегале во Бугарија“. Во родот Котевци на крајот на 19 век живеел угледниот предок Коте, за кого се зборувало дека „бил рамен со бегот“. Тој купил земја и во соседното село Извор и така станал богат житарски трговец во Велес. Родот Мартолчани (1 к.) живее во соседното село Извор.
Подлес Селото Подлес од секогаш па сè до денес било населено само со Македонци од православна вероисповед. Повеќето родови се староседелци дојдени од некогашните населби во околината на Подлес - Селишта, Припор, Водник и др. "Герасиновци", "Вражаковци", "Јовевци", "Џамбазови" сите слават Свети Никола. Вражаковци го добиле прекарот по некој нивни дедо од пред 9 поколенија кој бил видовит човек и како селски кмет по налог на турската војска сместена кај Чичевското Кале морал секојдневно да обезбедува по 30 овци, леб и зоб за коњите. Пред да си замине војската заповедникот го повикал Вражовко во шаторот и од него побарал да погоди колку кученца ќе окучи неговата загарка и тоа колку машки и колку женски, што Вражовко погодил, а истото се случило и со една кобила за која погодил какво ќе биде ждребето по што тој бил поведен со војската. Родовите "Чингаровци", "Здравевци", "Салмовци" и "Гурмовци" слават Петковден, додека "Јосивовци", "Милевци", "Прцеловци" и "Постоловци" слават Свети Атанасиј. Старинечки родови се и: "Пастрмковци" (слават Митровден) и "Тошевци" (слават Свети Ѓорѓи). Доселеничките родови во Подлес се делат на стари и нови доселеници. Стари доселеници се следните родови: "Бошевци" чиј предок Дедович Боше се доселил од Битолско или околината на Корча на почетокот на XVIII век, "Страчковци", "Мишковци" (сите слават Св. Архангел), "Левовци", "Пецовци", "Бинчевци", "Маринци", "Дејановци", "Гондевци", "Домазетови" - се доселиле од кавадаречкото село Фариш во средината на XVIII век (сите слават Петковден), "Крајничани" (слават Св. Арангел) избегале од с. Крајници кон крајот на XVIII век како арамии кога селото им ја платило земјата и куќите и ги избркале, "Секуловци" пребегнале од Сирково на почетокот на XIX век. Нови доселеници се: "Таневци" (слават Св. Никола) дошле во 1870 г. од Сарамзалино во Овче Поле каде работејќи на имотот на некој бег му останале должни при што ги откупил подлешкиот бег, "Милошевци" (слават Св. Богородица Пречиста) се доселил домазет од Грнчиште во 1900 година кај Чингаровци, "Димитровци" (слават Св. Архангел) се доселил домазет од Војница во 1908 година кај Бошевци, "Таневци" (слават Св. Никола) се доселил Поп Лефтер од Згрополци во 1908 година, "Лазовци" (слават Св. Никола) се доселил домазет од Шивец во 1911 кај Герасиновци.
Горно Чичево Селото Горно Чичево во целост е населено со Македонци од православна христијанска вероисповед. Најстари македонски родови кои што го основале Горно Чичево на почетокот на XVII век водат потекло од некогашните блиски села Капеш, Кошарите, Долно Чичево се: "Чепишовци" доселени од Капеш, "Поповци" (слават Свети Атанасиј), "Будимци" (слават Св. Никола) и "Таневци" (слават Свети Ѓорѓија) сите три рода се доселени од ваковот Кошарите од каде избегале од турските зулуми влечејќи ги своите куќи кои биле плетени од прачки и мачкани од кал. Други родови се: "Миновци", "Бонџевци", "Кимевци" (слават Свети Никола), "Ѓуровци" (слават Св. Богородица Пречиста). Останати доселени македонски родови во Горно Чичево се: "Алексовци" и "Ефтовци" (слават Митровден) доселени во средината на XVIII век од Костур како занаетчии - ѕидари ко играделе куќи во целата околија, "Рибарци" (слават Св. Никола) се доселиле од кавадаречкото село Рибарци, "Сековци" (слават Св. Никола) се доселиле од Двориште, "Шијаковци" (слават Св. Никола) се доселиле во 1845 од Градско, а по потекло биле од Крајници од каде што избегале од арамии, "Нацевци" (слават Митровден) се доселиле исто така во 1845 од кавадаречкото село Ресава, "Богатиновци" и "Андреовци" (слават Св. Никола) се доселиле во 1850 од кавадаречкото село Сирково, "Мавровци" (слават Св. Богородица Пречиста) се доселиле во 1850 од Долно Чичево, а потеклото им е од Капеш, "Смилковци" (слават Митровден) се доселиле во 1872 година од овчеполското село Преод.
Башино Село Во Башино Село од секогаш живееле исклучиво Македонци од православна христијанска вероисповед. Според записи и податоци од 1935 година во Башино Село живееле следните македонски родови: "Џимревци, Дудевци, Перчинкови, Пишмишовци" сите староседелци од кои за првите три родови постоело предание дека во некое многу дамнешно време се доселиле од Скопска Црна Гора. Нивни огранки биле родовите: "Маневци, Поп-Јованови, Манчевци, Чушкаревци" (од Џимревци), "Атанасовци, Минцикови, Димановци, Калеовци" (од Дудевци), "Спасковци" и "Коцеви" (од Перчинковци). Доселенички македонски родови се: "Мискиновци" (од с.Брезица (Скопско)), "Ничовци, Цанцеви" и "Бабуновци" (од с.Новачани), "Ташовци" (од с.Црквино), "Апасиеви, Граблеви, Радулови" (од с.Рудник), "Хаџи-Димови" и "Лукареви" (од градот Сер во Егејска Македонија), "Ристови, Илчеви, Трајковци" и "Лашпетковци" (од с.Чалошево), "Гаревци, Тримановци-Пуневци, Пиркови" и "Стојановски" (од с.Отовица), "Шоповци" (од с.Џидимирци), "Таневци" (од Тиквешко), "Мицевски" и "Џинџовци" (од с.Ветерско), "Ќатовци" (од с.Чашка), "Чашкаревци" и "Војнови" (од градот Велес), "Пецови" (од с.Ѓуземелци во Овче Поле), "Костовски" (од с.Црнилиште во Овче Поле), "Стојкови" (од с.Лугунци), "Бузалкови" (од с.Бузалково), "Рогожарови" (од с.Бадар (Скопско)), "Блажевци, Смилевци, Папазови" и "Каразафировци" (од с.Сојаклари), "Секуловци" (од с.Кумарино), "Давчеви" (од с.Сопот), "Триманчевци" (од с.Мосомиште, Неврокопско во Пиринска Македонија). Македонски родови со непознато потекло биле: "Хаџи-Бошковци, Перковци, Кимовци, Бајрактаревци, Делевци, Божиновци, Турчевци, Самарџиевци, Димовци, Домазетовци, Пинталевци, Гоневи, Хаџи-Јованови, Ковачевци", а некогаш во селото живееле и целосно се иселиле родовите "Манговски, Весови, Кавкаровци, Калајџиевци, Здравевци" и "Пешовци".