Top 10 similar words or synonyms for стевковски

цане    0.783716

стојковски    0.782921

јовчевски    0.782114

ристе    0.779228

димовски    0.774966

евтимов    0.774134

кузмановски    0.769378

кочовски    0.767018

божиновски    0.764767

раде    0.764514

Top 30 analogous words or synonyms for стевковски

Article Example
Благоја Стевковски - Гојчо Благоја Стефановски - Гојчо (Благоје Стефков, Гојчо Минтан) (Куманово, - Скопје, ) — македонски комунист, учесник во НОВ и повоен воен раководител.
Благоја Стевковски - Гојчо Работел како шивачки работник. Уште во најраната возраст се вклучил во синдикатот. Бил член на СКОЈ, а во 1935 година станува член на КПЈ. Во 1937 година, по апсењето на Панче Пешев, станува секретар на Месниот комитет на КПЈ за Куманово. Под псевдонимот Гојчо Минтан пишува за скопскиот прогресивен весник „Наша реч“. Меѓу другото, ги објавува социјалните песни "Реч на болната тутунска аргатка" (1939), "Чирак" (1940) и "Љубов" (1940).
Благоја Стевковски - Гојчо Сепак, Стевковски во септември 1941 година е вратен во партијата. Прво е избран за член на Воениот штаб на КПЈ за Куманово, а по разбивањето на кумановскит е партизански одреди, во јануари 1942 година, и за секретар на Месниот комитет. Во 1942 година учествува во издавањето на весникот „Октобрис“. На 26 февруари 1943 година е уапсен од бугарската полиција и е интерниран во Бугарија. Од интернација е ослободен во декември 1943 година и во февруари 1944 година заминува во партизани. Бил политички комесар на Кумановскиот партизански одред, а потоа и на Брегалничко-струмичкиот корпус. Учесник е на Првото заседание на АСНОМ.
Благоја Стевковски - Гојчо На 8 септември 1940 година учествува на Покраинската конференција на КПЈ за Македонија и е избран за член на Покраинскиот комитет. Избран е и за делегат на Петтата земска конференција на КПЈ во Загреб во октомври 1940 година. Но, поради семејни причини тој се откажал и не заминал во Загреб, поради што кон крајот на ноември истата година е исклучен од КПЈ.
Благоја Стевковски - Гојчо По ослободувањето, во 1945 година е претседател на Воениот суд што им суди на соработниците со окупаторот, а потоа, од 1946 година работи во армијата. Во 1964 година е избран за пратеник во Републичкиот собор на Собранието на СРМ, но набрзо, во 1965 година, починал.
Јордан Цеков - Дане 14. Благоја Стевковски - Гојчо
Сопотничка парохија Сопотничка парохија — македонска православна парохија, дел од Крушевско-демирхисарското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија на МПЦ - ОА. Парохијата ги ошфаќа селата Сопотница, Жван, Слоештица, Мренога, Вирово, Базерник, Бабино, Доленци, Брезово, Големо Илино, Мало Илино, Радово, Ново Село, Растојца, Ракитница, Кочиште, Суво Грло, Железнец и Зашле. Парохиски свештеникот е Стоје Стевковски (сост. 2016).
Убиства кај Смилковци На 12 април 2012, е извршено убиство на петмина лица со огнено оружје кај езерото во атарот на селото Смилковци, близу Скопје. Убиените се четири момчиња на возраст од 18 до 21 година од населбата Радишани: Филип Славковски, Александар Наќевски, Цветанчо Ацковски и Кире Трпковски, како и Борче Стевковски, 45 години, од селото Црешево. Убиствата се случиле меѓу 19:30 и 22:30 часот кога биле најдени телата на убиените. Обдукцијата врз убиените покажало дека во нив е пукано од три типа огнено оружје, зашто се најдени чаури од три различни типа муниција, што сугерира дека има повеќе од еден извршител на чинот.
Охридско лето 57. издание на „Охридско лето“ било отворено на 12 јули 2017 година, со настапот на групата „Форплеј“ ("Fourplay"), придружена од Македонската филхармонија, под диригентската палка на Емин Џијан. Покрај нив, во рамките на музичката програма настапиле и бројни други музичари, како: Македонската опера и балет со балетот „Ла ла ла...“, Дуња Симиќ (сопран) и Снежана Поповиќ Вулета (пијано), „Транзишн денс компани“ (Transition Dance Company) со балетот „Триптих Нушиќ“, пијано-дуото Бергман од Канада, Франческо Дорацио (пијано), ЗЏМ Биг Бенд, под диригентската палка на Емин Џијан, Доминик Џ. Маршал Бенд, „МОМБ“, Хели Сиекинен, „Т.А.О.“, „Проџект Хајдавеј“, Лери Дан и пријателите, „Сигнум“, Септетот на Гоце Стевковски, Александар Синчук (пијано), камерниот оркестар „Турксој“, камерниот оркестар на Музичката младина на Македонија, барокниот оркестар „Армонија Атенеа“, квартетот „Диотима“, Емануел Сејсон (харфа), Варшавскиот хармоникашки квинтет, Билјана Стафансон и Љиљана Јовановиќ (сопрани), Сандра Јакоповиќ (пијано), триото „Аура“, Дувачкиот квинтет на Црна Гора, мултимедијалниот проект „Вивалдиано“, Рубен Далибалтајан (пијано), машкиот манастирски хор „Оптина Пустина“, Загребскиот пијано-квинтет, пијано-триото „Бенџамин“, ансамблот „Маскерина“, кабарето „Зборувај тивко“ со музика на Курт Вајл, Вечер на македонски виолинисти, Лилја Зилберштајн (пијано), Завршен концерт од меѓународниот семинар по пијано и виолина, виола и камерна музика, Александар Рам (виолончело) и Ана Одинцова (пијано), камерниот оркестар „ЕЛК“, Рок симфонија на Камерниот оркестар – Битола и Влатко Стефановски, Игнасио Родес (гитара), дуото „Алиада“, Блерим Груби (виола) и Марија Вршкова (пијано), Искандар и Ноорман Виџаја (виолина и пијано).
Панче Пешев По окупацијата на Југославија станува член на Воениот штаб на КПЈ за Куманово. Бил дел и од редакцијата на весникот „Дедо Иван“. На 12 октомври 1941 година го постројува Козјачкиот партизански одред и ги соопштува имињата на борците кои се назначени за командант и политички комесар. По разбивањето на двата кумановски партизански одреди, преминува во илегала и се крие во Велес и Скопје. Во јуни 1942 година заминува во Струмица. По два месеца се враќа во Скопје, каде што набрзо е уапсен во врска со убиството на Мане Мачков на 20 август 1942 година. На 14 септември 1942 година, заедно со група од осум политички затвореници од селото Рудник, Велешко, е доведен на стрелање во месноста Пуста кула, но успева да избега. Кон крајот на септември 1942 година се приклучува на Велешкиот партизански одред „Димитар Влахов“. Во ноември 1943 година станува борец на Кумановскиот партизански одред, а потоа и на Третата македонска бригада. Како борец на бригадата Панче Пешев ја компонира музиката на популарната македонска борбена песна од НОВ, која станува и Марш на Третата македонска бригада „Ко челик сме ние“. На 16 март 1944 година раководството на КПМ го исклучило Пешев од партијата, заедно со Благоја Стевковски - Гојчо. За време на Мајската (пролетна) офанзива во 1944 година, при враќањето на Бригадата од Егејска Македонија, загинал во судир со бугарската војска во Кушкулија, Струмичко на 5 јуни 1944 година.