Top 10 similar words or synonyms for стагнира

заживее    0.660768

изумре    0.610299

исчезне    0.598860

разболат    0.598757

претрпи    0.592855

колабира    0.590674

депрецира    0.586173

телепортира    0.586085

насобере    0.586028

западне    0.583368

Top 30 analogous words or synonyms for стагнира

Article Example
Вермонт Во 2009 имало 543 органски фарми. Дваесет одсто од краварските фарми се органски а 23% (128) растителни фарми се органски. Органското земјоделство се зголемува 2006-07 година и стагнира 2008-09 година. На исто ниво останува и во 2010 година.
Население Старосниот состав го изразува бројот на одделните единки во одреден степен од нивниот развиток. Кога населението е младо, што значи дека во неа доминираат јувенилни единки, населението расте и бројно се зголемува. Доколку таа е стара, поголем број од единките се во своето старо доба, а населението или стагнира или опаѓа (негативен раст).
Торино Во 1861 год. дошло до соединување на Италија во единствена држава. Торино бил прв главен град во италијанската држава. Тоа траело од 1861 до 1864 година кога престолнината била пренесена во Рим. По ова Торино започнал на стагнира во развојот, а тоа особено се забележува во архитектурата. Градот започнува да станува индустриски центар. Се раѓа Фиат и други слични фабрики.
Тиквешки гроздобер Лозарството во средниот век продолжило да се негува на овие простори, а главни негови центри биле црковните и манастирските имоти, каде што се приготвувало и најубавото вино. Со доаѓањето на Турците стагнира неговото производство, бидејќи со коранот била забранета употребата на алкохолни пијалаци.
Шахот во Прилеп За време на окупација шаховската активност во Прилеп стагнира а шах играат дел од граѓаните кои не се директно вклучени во Револуцијата.По директива на Партијата, а по предлог на Малдинскиот Комитет на СКОЈ во 1942 било формирано спортско друштво „Гоце Делчев" кој ги активира сите љубители на шахот. Но, поради револуционерната дејност на друштвото фашистичкиот окупатор во 1942 година го забранува.
Дебелина диететски влакна. Може да се земаат и лекарства против дебелина, за да се намали апетитот или да се стагнира апсорпцијата на маснотии, заедно со соодветна исхрана. Доколку исхраната, вежбите и лекарствата не даваат резултати, во намалувањето на тежината може да помогне гастричен балон или може да се изврши операција за да се намали обемот на желудникот и/ или должината на цревата, што побргу доведува до заситување и намалување на способноста да се апсорбираат хранливите состојки од храната.
Историја на Бразил Од 17 век. приватни експедиции од Капетанијата Сао Пауло, нарекувани Бандеиранти ја истажувале и раширувале територијата на Бразил. Во 18 век тие пронашле злато и дијаманти на територијата на денешната држава Минас Жераис. Профитот од Благово е искористен за издржување на Португалската империја. Начинот на владеењето со Бразил и скапиот живот на Португалската монархија довела до движење за независност на Бразил. Производството на злато почнало да стагнира кон крајот на 18-ти век. Колониите се главно експлоатирани од робовите - домородците и Африканците.
Галичник Третиот период во историјата на Галичник е од 1912 до денес. Балканските војни делувале негативно на овчарството, затоа што со Грчката окупација било оневозможено зимување на овците во Егејска Македонија. Сепак, оваа дејност, почнала да стагнира уште во XIX век. Се поголем дел од мажите оделе во печалба, каде се специјализирале во разни занаети: млекарство, пекарство, слаткарство итн. Во 30-те години на XX век, галичките печалбари веќе имале насобрано големо богатство, а некои од нив биле и милионери во тогашни американски долари. Пример за вакви успешни бизнисмени биле Васе Чоланчески, Софре Лоноски, Аврам Лоноски и Огнен Алаутоски.
Едриличарски клуб Снегар Во Македонија, едрењето го развиваат моделарите собрани во организацијата на Народната техника на СРМ во 1948 година. Тие години од Сплит биле донесени во Струга и Охрид едрилици од типот „Пионер“. Следните години биле донесени едрилици и од класите „Јола“ „Ѕвезда“, и „Шлука“. Во 1954 година Народната техника на Јусославија организирала во Охрид изградба на новата класа „Кадет“. Оваа класа од Македонија била дистрибуирана до сите едриличарски центри во тогашната држава Југославија. На овие класи се обучени првите едриличари во Македонија, но за жал во 1960 и 1963 година на два пати катастрофалните поплави ги уништија постоечките хангари и едрилици на бреговите на Охридското езеро. Како последица на тоа едрењето престанало да се развива, па дури и почнало да стагнира.
Социјална психологија Третата област од интерес на социјалната психологија е влијанието на поединците врз групните процеси. Како што секоја група влијае на однесувањето на своите членови, така и членовите може да влијаат на самата група. На пример, поединците придонесуваат за продуктивноста и донесувањето одлуки што ќе произлезат од групата. Понатаму, некои членови може да посакаат да ја водат групата, да вршат функции како што се планирање, организирање и контрола, неопходни за успешност на групата во целина. Без ефективно лидерство и координацијата меѓу членовите, групата ќе стагнира, ќе се уназадува или ќе пропадне. Исто така, поединците и малцинските коалиции често иновираат промени во групната структура и групните процеси. И лидерството и иновациите зависат од иницијативата, увидот и преземањето ризици од страна на поединците.