Top 10 similar words or synonyms for спиритуалниот

творам    0.790979

чудесниот    0.778974

несовршен    0.764110

фавела    0.762964

немирен    0.756439

стрибог    0.754913

кашима    0.754022

theristicus    0.753612

борнеов    0.752591

консу    0.749454

Top 30 analogous words or synonyms for спиритуалниот

Article Example
Плоштад Во античка Грција, централно место во или плоштад градовите е агората. Агората претставувала центар на политичкиот, артистичкиот, атлетскиот и спиритуалниот живот на градот, а самиот поим значи „место на собир“.
Кодијак Првите луѓе кои живееле на архипелагот главно го користиеле океанот за прехрана. Во тоа време домородците повремено ги ловеле овие мечки, поради месото, кожата и забите кои ги користеле како украс. Традиционалните легенди често се вртат околу сличноста помеѓу мечките и луѓето, но и околу мистичната природа на овие животни кои често се поврзуваат со спиритуалниот свет.
Сексуална магија Спиритуалниот окултист и учител, Самаел Аун Веор подучувал на сексуална магија која во принцип содржела сексуален однос, но без ејакулација било од страна на мажот или на жената. Според него, ова е вистинскиот начин сексуалната енергија да се употреби. Магнетната индукција која се произведува со сексуалниот однос предизвикува лунарна, соларна и Акаша струја која минува низ срцето на Брама. При тоа се ослободуваат „билиони атоми“ кои допираат до чистата Акаша.
Јагуар Во Мезоамерика, Олмеците (рана и влијателна култура која била развиена речиси во истиот период како и Чавин) развила посебен „човек-јагуар“ мотив на скулптури и фигурини, претставувајќи стилизирани јагуари или луѓе со јагуарски карактеристики. Во подоцнежната Маја цивилизација се сметало дека јагуарот ја олеснува комуникацијата помеѓу живите и мртвите и дека го заштитува кралското семејство. Маите ги гледале овие моќни мачки како нивни придружници во спиритуалниот свет. Цивилизацијата на Ацтеките исто така го гледала јагуарот како претставник на владетелите и воините. Ацтеките формирале и елитна воена единица позната под името „јагуарски витези“. Во митологијата на Ацтеките, јагуарот се сметал за тотем на моќното божество Тезкатлипока.
Келтскиот самрак Во првиот дел од предговорот кон збирката, самиот автор забележува дека имал желба да создаде малечок свет од прекрасните, пријатните и значајните нешта во овој свет, како и да прикаже дел од лицето на Ирска. Расказите во книгата го влечат потеклото од ирската митологија и во нив се раскажува за разни случки поврзани со самовили, духови, ѓаволи, русалки и митски поети. Сепак, Јејтс не е обичен запишувач на народните преданија. Тој е заинтересиран за светот на окултнотоверува во спиритуалниот свет и се труди да стапи во контакт со натприродното.