Top 10 similar words or synonyms for софрониј

захариј    0.831709

григориј    0.830063

архимандритот    0.826252

макариј    0.825477

антиохиски    0.820623

игнатиј    0.818660

симеон    0.816380

апостолот    0.809077

никодим    0.806774

георгиј    0.805241

Top 30 analogous words or synonyms for софрониј

Article Example
Софрониј Ерусалимски Свети Софрониј, како патријарх Ерусалимски бил голем бранител на црквата. Црквата ја бранел од монотелитската ерес, која тој на Соборот во Ерусалим ја осудил уште пред таа да биде осудена на Четвртиот Вселенски Собор. Свети Софрониј напишал многу книги, беседи, поуки, химни, корисни за Христовата црква.
Софрониј Стојанов За време на последната борба помеѓу Внатрешната организација и Врховниот комитет, четата на Софрониј Стојанов го пленила Пејо Јаворов, меѓутоа Софрониј го ослободил. Подоцна, Стојанов имал средбата и долг разговор со Гоце Делчев во Малешевско, по средбата, Софрониј ја оставил четата на располагање на Внатрешната организација и привремено се повлекува од борбата и се вратил во Бугарското кнежевството. Според Ангел Динев текот на разговорот бил следен:
Софрониј Стојанов Бил интерниран од бугарската влада заедно со Иван Цончев, Стефан Николов и Тодор Саев. За време на Илинденското востание е војвода на кичевската чета, дел од одредот на Александар Протогеров, и учествува во борби со турските аскер, тогаш неговите четници се Борис Сугарев и Димитар Милев. Заедно со Протогеров прават обид да стигнат до Охридско и Кичевско. На 28 април (16 април стар стил) 1903 се откриени од турските војници во горноџумајското село Габрово, Софрониј Стојанов загинува, а останатите четници се прибрале во Бугарија.
Софрониј Ерусалимски Софрониј Ерусалимски (роден на во - починал на во бил Патријарх на Ерусалим во периодот од 634 до 638 година.
Софрониј Стојанов Софрониј Стојанов бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, член на Македонскиот комитет и бугарски офицер.
Софрониј Стојанов Во 1900 година се вклучува во редовите на ВМОК Со цел за да ги испита можностите за наоѓање на оружје е испратен во Романија од Борис Сарафов. Во декември 1900 година е испратен од Сарафов во Солун за да ги дознае внатрешните состојбата на ВМОРО. Оваа посета на Софрониј се поклопува со разврзувањето на Солунската афера, по враќањето во Софија, Софрониј истакнал дека си го уредил прашањето, има дилемата дали оваа изјава се однесува на 5 бланко потврди (за евентуално кревање на востание во Македонија) или пак на предавство .
Софрониј Стојанов Одреден е за војвода во Малешевско и Горноџумајско кон крајот на 1901 година. Во 1902 година учествува во т.н. Горноџумајско востание.
Софрониј Ерусалимски Софрониј проилегува од познати родители. Бил обдарен со световна и духовна мудрост. Духовната мудрост ја стекнал во Светата Земја. Дошол во градот Ерусалим и ги посетил светите места во градот и околу него. Бил и во лаврата на
Софрониј Ерусалимски Свети Теодосиј Велики каде се нашол со инокот Јован Мосха, кого го зел за себе за учител. Тој заедно со него ги
Софрониј Ерусалимски посетил манастирите и подвижниците во Египет. За сè што дознавале за духовната мудрост запишувале и го објавиле во две книги под името ""Лимонар"" или ""Цветник"". Подоцна отишле во Рим каде што инокот Јован Мосха умрел. Тој му оставил аманет на Софрониј, неговото тело да го пренесе или на Синај или во лаврата на Теодосиј. Софрониј ја исполнил желбеседа на патријархот Софрониј, која ја одржал во опседнатиот град. Во неа тој го оплакува разорувањето и опустошувањето на светите места, кое Бог го дозволил заради гревовите на луѓето. Особено жали што не може денот Рождество Христово, по обичај, да го прослави во Витлеем, зашто Витлеем веќе бил во рацете на агарјаните.