Top 10 similar words or synonyms for сопругот

сопругата    0.861212

сестрата    0.833381

ќерката    0.800433

внуката    0.783749

вдовицата    0.780497

царицата    0.760803

братот    0.759545

принцезата    0.737595

скарлет    0.737571

сесилија    0.736955

Top 30 analogous words or synonyms for сопругот

Article Example
Ева Кири Во 1954 година таа се омажила за Хенри Ричардсон Лабуис, а во 1958 година станала американски државјанин. Двајцата со сопругот посетиле над 100 земји. Сопругот починал во 1987 година, додека таа на 22 октомври 2007 година на 102 години.
Ана Савојска Во 1328 сопругот влегол во Константинопол, го детронизирал својот дедо и го зазел царскиот престол.
Марија Комнина (ќерка на Јован II Комнин) По смртта на царот Јован II Комнин, сопругот на Марија организирал заговор за заземањето на власта. Лојална на својот брат, Марија го издала заговорот што станало причина сопругот да биде уапсен и испратен на главниот град. Подоцна тој бил рехабилитиран и му било дозволено да се врати во Константинопол.
Медеја (драма на Пјер Корнеј) Централната тема во драмата се љубомората и одмаздата. Медеја е изневерена од сопругот (кој се оженил со Креуза) и страшно му се одмаздува така што ги убива децата.
Катарина Медичи Сите нејзини деца, освен Маргарета, биле болежливи, така да таа во другиот период, после смртта на сопругот во 1559г. кога станала регент, била де факто владар на Франција.
Тереза Ракен Романот се состои од 32 глави во кои се опишува агонијата што ја преживуваат Тереза и Лоран откако ќе го убијат сопругот на Тереза.
Вера Ќосевска По дипломирањето со сопругот доаѓа во Македонија и на 1 август 1953 год. се вработила во проектантското биро на Македонија “Проектант” во Скопје.
Жетва (филм) Кетрин Винтер не верува во чуда, туку само во факти. По загубата на ќерката и сопругот во една мисија во Судан, таа ја отфрла калуѓерската облека и настојува да ги најде животните одговори низ научна работа, наместо низ молитва.
Величествениот султан (ТВ серија) За време на походот против Белград убиен е сопругот на Викторија кога тие двајца се обидуваа да избегаат. Викторија (подоцна Садика) оди во Истанбул со цел да се одмазди.
Прокна Прокна влегла во митовите заради својата сурова освета кон сопругот Тереј. Бидејќи тој се вљубил во нејзината сестра Филомела, таа го убила сина си, омилениот на Тереј, и му го сервирала месото да го изеде.