Top 10 similar words or synonyms for совладаат

принудат    0.884513

превземат    0.882714

разбие    0.878487

попречи    0.877439

обноват    0.873031

ограничат    0.872825

оштетат    0.870740

одврати    0.868415

охрабрат    0.866670

заобиколат    0.866300

Top 30 analogous words or synonyms for совладаат

Article Example
Лост Лост претставува секое тврдо тело кое може да се врти околу една неподвижна точка (ослонец) и притоа му дејствуваат две сили кои се стремат да направат спротивни завртувања. Претставува една од шесте прости машини опишани од ренесансните научници. Со употреба на мала сила со лостот може да се совладаат големи отпори. Најстарите записи за лостот потекнуваат од III век п.н.е. во списите Архимед.
Француска книжевност во XVII век Идејата на славата (без разлика дали уметничка или воена) не беше суета, фалење или ароганција, туку морален императив за аристократијата. Благородниците требаше да бидат дарежливи, великодушени и да извршуваат големи дела несебично (т.е. бидејќи нивниот статус го бараше тоа, без очекувања од финансиски или политички добивки), и да ги совладаат своите емоции (особено стравот, љубомората и желбата за одмазда).
Декстер (ТВ серија) Showtime ја започна алтернативната игра „Декстер“ за време на Comic-Con во Јули 2010. За дел од вмешаноста на корисникот е потребна апликацијата scvngr достапна за iPhone, iPod Touch, iPad and Android платформите за да ги совладаат препреките во петте градови во кои играта беше достапна.
Електрична светилка Се до пред 200 години светлината од свеќите била најдобра вештачка светлина.Дури и денес за многу милиони луѓе извор на вештачка светлина претставуваат обичните маслени ламби. Широката употреба на внатрешно и надворешно осветление станала можна тогаш кога научниците успеале да ги совладаат моќите на гасот, а потоа и на електрицитетот, за потоа да пронајдат нов начин за нивна употреба, на пример стаклената светилка.
Јастреб кокошкар Јастребот кокошкар ("Accipiter gentillis") е жител на речиси сите шуми и планини во Република Македонија. Распонот на крилата може да достигне и до 80 cm. Женките се поголеми од мажјаците и со леснотија можат да совладаат плен до големина на зајак. Се хранат со најразновиден дивеч, цицачи, глодари и птици.
Лимфен систем Воспалението на лимфните садови или лимфангитисот се гледа како црвена линија по должината на екстремитетите, која обично почнува на местото на инфекцијата. Вака воспалените садови се лош знак, бидејќи покажуваат дека лимфните јазли не можат да ја совладаат инфекцијата. Следниот процес е влегувањето на патогените микроорганизми во крвотокот, каде предизвикуваат сепса.
Александар Александров (фудбалер, роден во април 1986) Следната сезона дебитирал во групната фаза од Лигата на шампионите, играјќи ги сите 90 минути во поразот со 2-1 од Ливерпул на Енфилд. Сезоната ја завршил со 13 настапи во првенството, 2 во купот, 1 во суперкупот и 5 во Лигата на шампионите, помагајќи "орлите" да ја освојат четвртата титула по ред во А група и да го совладаат Ботев Пловдив во суперкупот.
Проста машина При проужувањето на простите машини се доаѓа до заклучок дека со помала сила може да се совладаат поголеми товари. Со нивна помош се овозможува промена на нападната точка на силата, правецот и насоката. Притоа се поставува прашањето: Дали со простите машини може да се зголеми или намали извршената работа ?
Оплодување Кај многу видови животни јајцата се обвиткани со тенок заштитен слој. На пример, кај морскиот еж тие се обвиткани со желатинозна обвивка, додека кај цицачите со слој од фоликуларни клетки. Овој слој е првата бариера која треба да ја совладаат сперматозоидите кон својот пат кон јадрото на јајце клетката. Совладувањето на бариерите е и целта на акрозомалната реакција.
Астролошки аспекти Ова е фигура направена од две опозиции кои се под прав агол, односно четири планети кои меѓу себе се во квадрат една кон друга. Како што може да се замисли, овој образец ја предизвикува волјата и потребата да се совладаат препреките со напор. Затоа создава карактери на луѓе кои учеле по потешкиот пат.