Top 10 similar words or synonyms for слепчанска

манастиречка    0.959539

nll    0.958518

dewing    0.955768

athanasios    0.955579

iucnredlist    0.954736

schoenberg    0.949898

апен    0.949356

белчишка    0.948720

grimaldi    0.948622

њј    0.948260

Top 30 analogous words or synonyms for слепчанска

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Слепчанска парохија Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да е нецелосен.
Слепчанска парохија Слепчанска парохија — македонска православна парохија, дел од Крушевско-демирхисарското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија на МПЦ - ОА. Парохијата ги опфаќа селата Слепче, Белче, Вардино, Бараково, Граиште, Журче, Прибилци, Кутретино, Суводол, Сладуево. Парохиски свештеник е Ереј Димитар Илиевски (сост. 2016).
Македонска резба Во тој период се јавуваат повеќе мајсторски школи од различни места во Македонија, меѓу кои најпознати се: Дебарската школа, Охридско-Струшката школа, Прилепско-слепчанска школа, Скопско-призренска школа, Кривопаланечката школа,Кумановската школа и тн. Како најистакната школа и најпозната се смета Дебарската школа, која ја опфаќа територијата на градот Дебар и неговата околина (Реканска, Поле Дебарско, Жупа Дебарска, Голо Брдо и Дримкол), конретно селата: Ростуше, Битуше, Јанче, Велебрдо, Косоврасти, Скудриње, Лазарополе, Гари, Галичник, Селце, Тресонче, Росоки, Новаци, Луково, Модрич, Јабланица и тн. Во тоа време важела поговорката: "Ако пропадне Стамбол, Дебар пак ќе го соѕида, а ако пропадне Дебар, ни Стамбол не ќе може да го обнови.".