Top 10 similar words or synonyms for сиромашниот

богатиот    0.733090

изгубениот    0.717202

мирниот    0.708957

патријархалниот    0.693829

урбаниот    0.689194

семејниот    0.678435

подземниот    0.675659

измислениот    0.675189

духовниот    0.670176

вечниот    0.668271

Top 30 analogous words or synonyms for сиромашниот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Вилијам IV во колониите, и сиромашниот закон, стандардизирањето на одредбата за сиромашните.
Безбедно кодирање Сиромашниот развој на праксата е одговорен за предизвикување дефекти и пропусти.
Махатир Мохамад Махатир како премиер на Малезија бил еден од најголемите гласноговорници на Третиот свет и се стремел за надминување на поделбата помеѓу богатиот север и сиромашниот југ, а го бодрел и развојот на исламските држави.
221Б Бејкер Стрит Источниот дел на Лондон содржел соседства каде сиромашниот народ и работничката класа живееле. Најпознатите и богати луѓе живееле во Западен Лондон. Во Западниот дел на Лондон се наоѓале Мајфер, Кенсингтон и Регентс Парк. Бејкер Стрит била исто така дел од тој регион.
Ран среден век Готите и Вандалите беа само првите од многуте бранови на напаѓачи кои ја поплавија Западна Европа. Некои живееја само за војна и грабеж и за презирање на римските обичаи. Други му се восхитуваа и сакаа да станат негови наследници. "Сиромашниот Римјанин глуми Гот, а богатиот Гот глуми Римјанин", рекол остроготскиот крал Теодорих.
Јосиф Сталин Политиката на советската влада се повеќе губела на популарност, а тоа се гледало од многубројните демонстрации кои беснееле по Русија. Токму поради тоа, Ленин во март во 1921 година ја објавил својата Нова економска политика (НЭП). Сталин ја поддржал оваа политика која носела многу бенефиции за сиромашниот народ во Русија.
Битка кај Пидна, 168 п.н.е. Од друга страна, сиромашниот народ пак храбро застанал на нозе и се борел до крај, а тоа е и причината за големата смртност на македонската војска. Овој начин на размислување е поткрепен со фактот дека коњаницата го напуштила својот владетел Персеј, со цел да се реорганизираат со останатите сојузници и да најдат нови стратегии.
Ханс Кристијан Андерсен Првата книга со бајки ја објавил 1835 година. Искуствата кои ги имал од сиромашниот живот и мноштвото предели кои ги гледал обиколувајќи ја Европа, оживеале на чудесниот начин на Ханс Кристијан Андерсен. Неговите приказни биле толку човечки, толку искрени, што го пропатувале сиот свет, влегувајќи во сите домови.
Крал Марко За потеклото на фамилијата Мрњавчевиќ нема сигурни сознанија, бидејќи современите пишувани извори не даваат податоци за тоа. Најстари податоци за ова семејство дал дубровничкиот писател Мавро Орбини од XVII век. Според него, тие потекнувале од Ливно, во Херцеговина, од сиромашниот владетел Мрњава, кого царот Душан (1346-1355) го повикал на својот двор и многу го издигнал. Врз основа на ваквото пишување на Орбини прифатено е презимето Мрњавчевиќ за оваа фамилија и како такво одамна е востановено во литературата.
Печалбари Јордан во драмата е лик кој најмногу ги сака парите. Претставен е како чорбаџија кој е мек на зборови но тврдоглав на дела, среброљубец кој гледа низ призмата на парите. Секогаш бил загрижен за мислењето на другите луѓе, а тоа најмногу се гледа кога ја “продал“ својата ќерка, сметајќи оти таков бил адетот. Но бидејќи Симка се заљубила во сиромашниот Констадин, се договориле да му ја даде ќерка си поставувајќи му услов да замине на печалба, туркајќи го во смрт.