Top 10 similar words or synonyms for синосиви

imperialis    0.905531

freely    0.905114

réel    0.900302

метилите    0.900107

флуороурацил    0.899874

лачки    0.899477

слепчанска    0.897780

aéreas    0.896769

радосав    0.896480

валаби    0.895563

Top 30 analogous words or synonyms for синосиви

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Жолто гушанче Жолтото гушанче е трскар со средна големина, долг 12 - 13,5 см. Горните делови му се светли, зеленикавокафеави со посветла линија на крилјата, а одоздола е светложолт. Има светла линија над окото. Клунот му е светлопортокалов, силин и остар, а нозете синосиви. Половите се исти, а младенчињата се побледи на стомакот.
Грлица Возрасните птици имаат синосиви врат, глава, слабини и задница, а крилјата се цигла боја прошарани со црно. Градите се вино боја, а стомакот и под опашката е бело. Клунот е црн, а нозете и околу очите е црвено. Кај младенчињата отсуствуваат црно-белите линии на вратот, тие се покафаеви и побледи и имаат кафеави нозе.
Градинско грмушарче Градинското грмушарче е долго 14 см и тежи 16–22 грама, но може да тежи и до 35.5 грама пред миграција Тоа е обично, со долги крилја и долга опашка, неишарано маслинавокафево одозгора и обично бело одоздола. Има белкав прстен околу окото и светла линија над окото и светлопортокалово на грлото и слабините. Очите се црни, нозете синосиви, а силниот клун е сив горе и посветол долу. Мажјаците и женките се исти, па дури и во големината.
Краткопрст јастреб Птицата е долга 30-37 см, со распон на крилјата 63-76 см. Женките се малку поголеми од мажјаците. Мажјаците се синосиви одозгора, со темни завршетоци на крилјата и црвеникави одоздола. Женките се сивкасти одозгора со темни завршетоци на крилјата и црвенокафени одоздола. Може да покаже и темна линија кај грлото. Младенчињата се темно кафени одозгора и каено набраздени одоздола. Имаат темна линија на грлото. Летот на овој јастреб е карактеристичен „замав-замав-лебдење“. Се огласуваат со остар извик како: „кии-вик“.
Дамчеста барска кокошка Дамчестата барска кокошка е долга 19-22,5 см и е малку помала од барската кокошка од која се разликува по краткиот прав клун, жолт со црвена основа. Возрасните имаат претежно кафеави горни делови и синосиви гради. Пердувите им се обрабени со црно и испрскани со бели точки. Имаат зелени нозе со долги прсти и кратка опашка светло кафена одоздола. Младенчињата се слични, но немаат сивосини гради, туку кафени.
Прдавец Лицето, вратот и градите се синосиви, освен светло кафеавата линија која оди од основата на клунот до зад очите. Стомакот им е бел, а слабините и под опашката е прошарано со костенливи линии. Силниот клун е месо боја, очите светло кафеави, а нозете и стапалата светло сиви. Во споредба со мажјакот, женката има малку потопли бои на горните делови и потенка линија кај окото. Во сезоната на парење, боите на двата пола стануваат потемни, а долните делови помалку сиви. Младенчињата се како возрасните, но боите им се малку пожолтеникави, а одоздола се кремави. Пилињата се црни.
Модроглава сипка Типичниот примерок има азурно сина круна и темно сина линија што минува низ окото, и бело што ги опкружува образите. Има бело чело и линија на крилото. Тилот, крилјата и опашката се сини, а грбот е жолтеникавозелен. Долните делови се претежно сулфурножолти со темна линија на долниот дел од стомакот. Жолтилото е резултат на жолто-зелените гасеници што ги јаде и големото ниво на каротенски пигмент. Клунот е црн, нозете синосиви, очите темно кафеави. Половите се слични, но под ултравиолетова ламба, мажјаците имаат посветла сина круна. Младите птици се забележливо пожолти.
Гавран Возрасниот гавран е долг од 56 до 78 сантиметри, со распон на крилјата од 100 до 150 см, со тежина од 0,69 до 2 килограми, што значи, е еден од најтешките врапчевидни птици. Генерално, птиците од постудените региони, како Хималаи и Гренланд, се поголеми, со малку поголеми клунови, додека од потоплите, се помали. Клунот на гавранот е голем и малку свиен надолу, со должина од 5,7 до 8,5 см. Има долгнавеста, цврста опашка долга од 20 до 26,3 см., претежно црна, и темнокафеави очи. Пердувите на вратот му се малку подолги и напрчени со малку посветла кафеавосива боја. Нозете и стапалата му се со соодветна големина, стапалото (тарзусот) е долго 6-7,2 см. Перјето на младенчињата е слично, но малку посветло и имаат синосиви очи.