Top 10 similar words or synonyms for сестрата

ќерката    0.919996

внуката    0.893509

сопругата    0.883972

вдовицата    0.877130

принцезата    0.835047

сопругот    0.833381

царицата    0.824459

братот    0.824050

маргарита    0.814653

зоја    0.807994

Top 30 analogous words or synonyms for сестрата

Article Example
Мери Болејн • Ана (? - ?) , веројатно крстена во чест на сестрата на Мери, кралицата Ана Болејн.
Фамилијата горди • Харви Фука: оженет со сестрата Гвен Горди во 1961 година; разведен во 1968 година
Фамилијата горди • Марвин Геј: оженет со сестрата Ана Горди во 1962 година; разведен во 1977 година
Мишо Ковач Роден е од мајка Зринка и татко Јаков Ковач. Мишо пораснал во семејство со братот Ратко и сестрата Бланка.
Никола Марковски Марковски пишувал и поезија. Бил женет за сестрата на Васил Чекаларов, Зоја, која истотака участвала активно во македонкото револуционерно движење.
Епитимија Епитимијата е казна од страна на духовниот отец кој ја дава за спасение на сестрата или братот.
Злосторство и казна Во разговорот со мајката и сестрата Раскољников отворено кажува дека заради него, сестра му нема да се омажи за Лужин. Ноќта, Разумихин ги испраќа мајката и сестрата во бедниот стан што им го обезбедил свршеникот, и делумно опијанет од претходната забава кај него, тој е многу отворен со нив. Всушност тој е воодушевен од нив и на прв поглед се вљубува во Дуња.
Сигеберт I Во 567, Галзвинта, сестрата на Брунехилда и жена на брат му Хилперик I, крал на Неустрија, е убиена (задавена во својата постела, веројатно по наредба на Фредегонда, идната жена на Хилперик I. Сигеберт, под влијание на Брунехилда, е решен да ја одмазди сестрата на жена му : тоа е почеток на војна меѓу Неустрија и Австразија која ќе трае долго, дури и по смртта на Фредегонда. Гунтрам, крал на Бургоња, се обидува да посредува, и Сигеберт прифаќа пет града во Аквитанија како надокнада за убиството на сестрата на жена му.
Алистер Кроули На 29 февруари, 1880 година, се родила сестрата на Алистер, Грејс Мери Елизабет, но живеела само неколку часа. Кроули го однесле да го види мртвото тело.
Амедео Модилјани Сестрата на Модилјани ја посвоила ќерката на својот брат, Џена (1918 – 1984 година), која подоцна напишала биографија за својот татко насловена како „Модилјани, човек и мит“.