Top 10 similar words or synonyms for сервантес

оноре    0.792900

бержерак    0.781593

лисјен    0.779560

кихот    0.776074

ростан    0.775208

еме    0.774984

ремон    0.772423

ариосто    0.772233

ежен    0.771959

батај    0.770086

Top 30 analogous words or synonyms for сервантес

Article Example
Алваро Сервантес Алваро Сервантес ( во ) е шпански актер. Посетувал училиште за глума уште додека ги правел првите чекори во филмските води, глумејќи во “Abuela de verano”.
Алваро Сервантес Својата најзначајна улога Сервантес ја добива од страна на Силвиа Мунт, во серијата “Pretextos”. Сепак, филмот кој му носи најголема слава на Алваро е “Бесилка”, а за истата улога добива и награда за најдобар актер во 2009 година.
Алваро Сервантес Доста значајни улоги има и во “88”, “Hanna”, “Три метра над небото”. Имал улоги и во телевизиски серии, како “Срцето на океанот” и “Месечина, Мистеријата на Календа”.
Мигел де Сервантес Мигел де Сервантес (; 9 октомври 1547 - 23 април 1616) — прочуен шпански романописец и поет, автор на првиот реалистичен роман во шпанската книжевност „Дон Кихот“. Овој роман е преведен на сите светски јазици. Ги напишал и романите „Галатеу“ и „Персилеса и Сигисмунду“.
Мигел де Сервантес Она што е Данте за средниот век, така епохата на ренесансата ја опфаќаат Сервантес и Шекспир. Живееле во ист период, и умреле иста година, а според некои преданија, дури и во ист ден. И двајцата оставиле во своите генијални дела не само пластична слика на својата епоха, туку и типови кои живеат и денес, и кои нема да умрат додека постои човештвото. Поради тоа нивните дела имаат општочовечко значење.
Мигел де Сервантес Како што обично бива, дури подоцнежните поклоници се зафатиле да ја установат неговата биографија, па многу моменти од неговиот живот и до денес останале неосветлени. До денес е спорно прашањето каде се наоѓа неговиот гроб, каде се наоѓа затворот во кој го замислил својот роман (според сопственото признание), а не се знае ни поради што бил затворен.
Мигел де Сервантес Роден е во старо, познато но осиромашено семејство. Учел на Саламинскиот универзитет, а потоа стапил во служба на кардиналот Аквиви, со кого дошол во Италија. Го напуштил и пристапил кон соединетата флота испратена против Турците.
Мигел де Сервантес Турците убивале секој ден по еден христијанин, но Сервантес не го казнувале за ништо. Така тој почнал да готви план за востание на сите христијански робови во Алжир. На крајот, роднините и пријателите успеале да ја соберат сумата потребна за откуп, и го ослободиле.
Мигел де Сервантес Драмите кои ги напишал не го прославиле во тоа време, па цел живот останал сиромашен. Пет години од неговиот живот воопшто не се познати, а тоа е времето кога излегол од печат првиот дел на Дон Кихот. Иако цела Шпанија го читала, тој умрел во беда.
Мигел де Сервантес Самиот Сервантес кон крајот на вториот дел вели дека немал друга цел со овој роман освен да ги исмее лажните и неубави витешки романи, кои се разликуваат од вистината. Тоа била тешка задача, затоа што во тоа време биле многу распространети таквите романи, што ни царот ни разумните луѓе не можеле да ги забранат. Тоа што не можеле тие, го сторил еднаш засекогаш сатиричниот роман на Сервантес. „Дон Кихот“ засекогаш ја убил витешката книжевност, т.е. откако излегол првиот дел од романот, повеќе не е отпечатен ниеден витешки роман. Како Сервантес го постигнал тоа?