Top 10 similar words or synonyms for селанска

ирачка    0.803057

татковинска    0.778646

селанската    0.773191

ирачката    0.771508

либанската    0.765871

спартанската    0.747001

дагестанската    0.738245

стогодишна    0.738152

шлезвишка    0.737210

седумгодишната    0.735258

Top 30 analogous words or synonyms for селанска

Article Example
Селанска војна Побуната вклучувала некои принципи и реторика од скорешната Протестантска реформација, во која селаните гледале слобода и влијание. Историчарите различно ги толкуваат економските погледи на Германската селанска војна и не се согласуваат за нејзините причини и природа.
Селанска војна Војната започнала со одвоени побуни, кренати во југозападниот дел на денешна Германија и соседниот Алзас и се ширеле со одвоени побуни во средна и источна Германија и денешна Австрија. Откако востанието во Германија било задушено, се прелеало во неколку швајцарски кантони.
Селанска војна Во покренувањето на нивните побуни, селаните се соочиле со несовладливи пречки. Демократскиот начин на нивното движење ги оставала без командна структура и им недостасувало артилерија и коњаница. Најголем дел од нив имале мало или никакво воено искуство. Исто така тие често се предомислувале и бегале, по што биле масакрирани од нивните ривали. Другата страна имала искусни воени лидери, добро опремени и дисциплинирани војски и обилни средства.
Селанска војна Германската селанска војна или Големото востание на селаните () била најголема побуна во германските говорни подрачја во Средна Европа во периодот 1524–1525. Пропаднала поради жестоката борба на благородништвото, кои убиле до 100.000 од 300.000 слабо наоружани селани и фармери. Преживеаните биле казнети и не постигнале ниедна од своите цели. Војната продолжила, како дотогашното движење Бундшу и Хуситските војни, низа на економски и верски побуни во кои селаните и фармерите, често поддржани од протестантското свештенство, го предводеле водството. Германската селанска војна било најголемо и најраширено востание до Француската револуција во 1789. Борбата го достигнала врвот во пролетта и летото во 1525.
Национална селанска партија (Унгарија) После Унгарска револуција од 1956 годинаУнгарската револуција од 1956 година, партијата била обновена под името „Петефиева партија“ и била вклучена во краткотрајната нова влада. За време на транзицијата во демократија (1989-1990), членовите на членовите на друштвото Петер Вереш повторно ја воспоставиле партијата под името Унгарска народна партија на 11 јуни 1989 година и учествувала на опозициските разговори на тркалезна маса. Унгарската народна партија имала големи надежи во однос на првите демократски избори во 1990 година, но освоиле само 0,8% од гласовите. После тоа президиумот го променил името во Унгарска народна партија-Национална селанска партија. Кратко пред парламентарните избори во 1994 година, две третини од членството му се придружила на Националниот демократски сојуз предводен од Золтан Биро и Имре Пожгај. Се затрела до крајот на деценијата.
Национална селанска партија (Унгарија) Главната политика на партијата била земјишна реформа. Ја добила поддршката од средните и ниските класи на село, како и од интелектуалците во провинциите и била најпопуларна во источна Унгарија. Била спонзорирана од Комунистичката партија на Унгарија бидејќи таа не можела да ја добие поддршката од селските гласачи. Тоа значело дека нејзините поддржувачи биле поблиски до Комунистичката партија на Унгарија отколку до Социјалдемократската партија на Унгарија.
Национална селанска партија (Унгарија) Национална селанска партија (, NPP) – политичка партија во Унгарија меѓу 1939 и 1949 година. Партијата ја водел писателот Петер Вереш. Партијата повторно кратко време оживеала за време на Унгарската револуција од 1956 година и после падот на комунизмот во 1989/90 година.
Национална селанска партија (Унгарија) Партијата била основана во 1939 година, а формално како организација постои од 19 септември 1944 година. . Освои 42 места на унгарските парламентарни избори во 1944 година. Следната броела 170 000 членови, иако освои 23 места на унгарските парламентарни избори истата година. На парламентарните избори во 1947 година партијата освоила 36 од 411 места во собранието.
Национална селанска партија (Унгарија) На парламентарните избори во 1949 година, настапиле заедно со комунистичкиот Независен народен фронт, и освоиле 39 места. Со усвојувањето на новиот устав во август 1949 година, земјата станала еднопартиска, а Националната селанска партија се споила со комунистичко водената Унгарска работничка народна партија.
Август Шеноа Шеноа бил влијателен театарски критичар. Заслужен е за создавањето на современата хрватска проза. Најпознато негово дело е романот „Селанска буна“, како и романите „Златарево злато“, „Диогенеш“, „Клетва“, „Чувај се од сењската рака“, „Питачот Лука“ и комедијата „Љубица“.