Top 10 similar words or synonyms for свод

олтар    0.775080

таванот    0.744005

наосот    0.742715

ходник    0.733319

трем    0.728475

сводот    0.725291

колонада    0.725129

олтарната    0.723870

засводен    0.722829

нартекс    0.720579

Top 30 analogous words or synonyms for свод

Article Example
Свод Под поимот свод во архитектурата се подразбира внатрешната страна од одредена покривна конструкција која има закривена форма, а најчесто полуцилиндрична. Упатува на асоцијација на небесниот свод.
Свод на Галериј (Солун) Сводот на Галериј (грчки: "Τόξο του Γαλερίου") и гроб на Галериј (грчки: "Τάφος του Γαλερίου") — антички споменици кои се наоѓаат во градот Солун, Егејска Македонија. Гробот на римскиот цар Галериј е познат како „Ротонда на Галериј“ и „Ротонда на Свети Ѓорѓија“.
Свод на Галериј (Солун) Во почетокот на IV век во времето на царот Галериј биле изградени овие структури, меѓу кои се наоѓал и палатата, од која има остатоци од југозапад. Овие три објекти биле поврзани помеѓу себе. Сводот бил изграден по победата на царот над Сасанидското царство и паѓањето на Ктесифон. Ротондата, во текот на своето постоење била користена како пагански, христијански, муслимански и повторно христијански храм. Од претходната џамија, останато е само мирарето без врвот.
Црква „Св. Атанасиј“ - Шишево Црквата е мала еднобродна градба со полукружен свод и тристрана апсида. Градена е од кршен камен без употреба на тула.
Уметничкоисториски музеј (Виена) Уметничкоисториски музеј () — ликовен музеј во Виена, Австрија, сместен во раскошно здание на улицата Рингштрасе окончено со осумаголен свод.
Виктор Лилчиќ 25-26. 11 1981. Битола, VIII симпозиум на Археолошкото друштво на Р. Македонија. Известување за доцноантичката гробница под свод кај скопското село Орман.
Тројан Во резерватот Северен Џендем се изброени 30 водопади со височина над 20 м. Интересно карпеста форма е камениот свод “Крали-Маркова дупка”, покраj планинарскиот дом "Амбарица".
Црква „Св. Спас“ - Добри Дол Црквата е еднокорабна градба со правоаголна основа, со полукружна апсида однадвор и одвнатре и засводена со полукружен свод. Во храмот се влегува низ јужниот ѕид на новодоградената припрата.
Перифраза На пример поетите често наместо да кажат само „небо“, велат „азурниот свод“. Или наместо да се каже „Умре“, често се вели „Отиде на другиот свет“ и сл.
Виктор Лилчиќ В. Лилчиќ работел на проблемите на раноцарските надгробни споменици како и на ранохристијанските гробници под свод во територијата на Република Македонија.