Top 10 similar words or synonyms for светогорскиот

бигорскиот    0.835731

лешочкиот    0.797825

трескавец    0.790425

лесновскиот    0.789730

хиландар    0.786335

μονή    0.758841

марковиот    0.756782

кнежинскиот    0.755118

ѓуришкиот    0.741410

роженскиот    0.739737

Top 30 analogous words or synonyms for светогорскиот

Article Example
Георгиос Јанглис Во 1944 година по завршувањето на бугарската окупациска зона западно од Струма, ја напуштил Нигрита и се засолнил во светогорскиот манастир Ивирон и се замонашил под името "Гавриил" .
Амолјани Амолјани или Амулјани () — остров во Светогорскиот Залив во подрачјето на Халкидик, Егејска Македонија. Оддалечен е 120 км од градот Солун. Административно ѝ припаѓа на денешната општина Аристотел. Според пописот од 2001 г, островот има 542 жители.
Вељушки манастир Според изворно богатата историска документација зачувана за овој манастир (присутни во Светогорскиот манастир Ивирон) оваа црква го зазема едно од најзначајните места во црковната и културната историја на Македонија.
Пиргадикија Во времето на Византија селото било во сопственост на светогорскиот манастир Дохиар и е споменато во документ од 1057 година. Сегашната населба била основана во 1922 година од бегалци од Афтони, остров во Мраморно Море.
Пиргадикија Селото било изградено на рид над морето во длабочината на Светогорскиот залив меѓу полуостровите Ситонија и Атон, кои се гледаат од секоја точка на селото. Од север селото е опкружено со планински ридови. Пиргадикија се наоѓа на растојание од 125 километри источно од Солун.
Српска православна црква Во меѓувреме, српските калугери на Света Гора се нашле во лоѓа положба. Сепак, во 1374 година, светогорскиот старец Исаија отишол кај кнезот Лазар и побарал подршка од помирување на двете цркви. Лазар очигледно ги разбрал барањата на монахот. Така Исаија бил испратен во Константинопол. Јован Палеолог и Филотеј го примиле, и по разговорите бил донесен мир помеѓу двете цркви.
Црква „Св. Власиј“ - Штип Свети Власиј епископ севастиски е поранешна црква, сега во остатоци која се наоѓа на западната падина на ридот Исар во Штип. Црквата се спомнува во старите извори и во литературата. Нејзин ктитор бил челникот Станислав, кој во 1377 година ја приложил на светогорскиот манастир Хиландар. Долго време за црквата не се знаело, сè додека не започнале конзерваторски работи на Исарот во 2009 година.
Зографско евангелие Според орнаментиката ракописот содржи знаменца и коцновки во геометриски стил и плетени иницијали. Содржи и минијатура на апостолите Петар и Павле и уште неколку невешти цртежи. Повезот е нов и потекнува од XIX век и претставува имитација на окована подврзија од XIV век на грчки ракописен зборник од светогорскиот манастир „Пантократор“.
Борисово Се смета дека селото го добило името според некој Борис, споменуван како основач на населбата. Прв пат селото се спомнува во повелбите на браќата Јован Драгаш и Константин Дејановиќ и нивната мајка Евдокија од 1376 и 1377 година, кога е подарено на светогорскиот манастир „Свети Пантелејмон“. Според струмичкиот митрополит Герасим (втора половина на XIX век), над селото Борисово постоела кула од Самуиловиот период, која подоцна била уништена.
Ринхини Ринхини биле јужнословенско племе кое според "Чудата на св. Димитрија" во VII век биле населени во близина на Солун, односно на просторот на Халкидичкиот Полуостров,на исток до реката Струма. Кај нив особено било развиено рударството и топењето на железната руда. Во борбите против Византија учествувале со тешка пешадија. Во една хроника на светогорскиот манастир Кастамони се вели дека биле покрстени во времето на императорите иконоборци (византиска династија која владеела во периодот од 730-787 и 814-842) заедно со Сагудатите.