Top 10 similar words or synonyms for сатиричниот

комичниот    0.760440

прозниот    0.739015

хумористичниот    0.729607

тивкиот    0.721094

авангардниот    0.719715

развигор    0.716634

полански    0.716438

ладлам    0.716277

troubles    0.715376

пинтер    0.705481

Top 30 analogous words or synonyms for сатиричниот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Графити За сатиричниот Алексаменос графит се верува дека е најраниот познат приказ на Исус.
Мултиплеј (ТВ филм) Хумористично-сатиричниот стил и наглите пресврти во драматургијата ги потенцираат различностите на карактерите на личностите кои произлегуваат од нивната етничка одреденост, ја покажат апсурноста на нивната политичка оптовареност и потребата од меѓународна условеност.
Александар Амфитеатров Амфитеатров бил близок со врвната интелигенција на царска Русија. Другарувал и бил личен пријател со Горки, Бунин, Чехов. Неговите либерални ставови, кои биле неприфатливи за цврстиот политички режим во Русија, често му носеле и непријатности. По објавувањето на сатиричниот роман „Господата Обманови“, во кој го прикажува царското семејство, во 1902 година заработил неколкугодишно прогонство во Сибир.
Обединето Кралство Дваесеттиот век раѓа писатели на научната фантастика Х. Џ. Велс, писател на класиците на детската литература Рудјард Киплинг, A.A. Милне, контроверзниот Д. Х. Лоренс, модернистката Вирџинија Вулф, сатиричниот Ивлин Во, популарниот романсиер Греам Грин, криминалистичката романсиерка Агата Кристи, и поетите Тед Хјуз и Џон Бетчемен.
Петар Кочиќ За време на студиите, Кочиќ ги објавил своите први дела, испечатени во Сремски Карловци (1902) и во Загреб (1904). Во 1908 година, исто така, во Загреб ја објавил книгата „Лелеци од Змијања“ ("Јауци са Змијања"), а истата година во списанието „Развој“ започнало да излегува делото „Суданија“. Веројатно, неговото најпознато дело е сатиричниот расказ „Јазовец пред судот“ ("Јазавац пред судом").
Ацо Шопов По војната, Ацо Шопов матурирал во родниот град и заминал за Скопје, каде ги завршил студиите на Филозофскиот факултет, на отсекот по чиста филозофија. Подоцна, работел како уредник во литературните списанија и весници "Нов ден", "Млад борец", "Иднина", "Хоризонт", "Современост", како главен уредник на сатиричниот неделник "Остен", што го поттикнало да објави серија сатирични песни, подоцна групирани во збирката "Јус-универзум" (1968).
Џенем (Новела) „Џенем“ е новела од раниот творечки период на Замјатин. Новелата ја отсликува темната страна на дуалнито светоглед на авторот - ентропијата, која води кон пасивност, глупост, ограниченост и рамнодушност. Новелата наишла на добар прием кај прогресивната критика, но таа била забранета од царската власт, поради нејзиниот антимилитаристички тон и сатиричниот однос кон декадентниот живот на руските офицери.
Славко Јаневски Славко Јаневски е роден во Скопје, каде што завршил основно и стручно-техничко училиште. Од 1945 година е уредник на првиот македонски весник за деца „Пионер“, а потоа бил главен уредник на повеќе книжевни списанија, како што се: списанието за деца „Титовче“, списанијата за литература и уметност „Нов ден“ и „Современост“, литературниот весник „Хоризонт“ и хумористично-сатиричниот весник „Остен“. Во меѓувреме работел како уредник во издавачките куќи „Кочо Рацин“, „Наша книга“ и „Македонска книга“.
Амеде Ашар Кога стигнал во Париз, соработува со „Вер-Вер“ ("Vert-Vert"), потоа со „Лантракт“ ("L’Entracte"), „Шаривари“ ("Le Charivari") и „Л’Епок“ ("L’Époque"), притоа пишува не само за себе, туку и за колегите новинари на кои им недостига инспирација. Потоа соработува со сатиричниот весник „Памфлет“ ("Le Pamphlet"). Тој го предизвикува на двобој извесен Фјорентино кој го наклеветил. Во дуелот Ашар е сериозно ранет. Уште реконвалесцент, тој заминува за Италија со француската армија за да биде воен дописник на „Журнал де деба“ ("Journal des débats").
Тајмс (The Times) Во 1809 год., Џон Стодарт беше назначен за главен и одговорен уредник, заменет во 1817год. од Томас Барнс. Според Барнс и неговиот наследник во 1841 год., Џон Тадеус Делан, влијанието на Тајмс се зголеми, особено во политиката и во центарот на Лондон. Питер Фрејзер и Едвард Стерлинг беа двајца истакнати новинари, кои го здобија Тајмс со надуениот/сатиричниот прекар "громовникот" (од ,Пред некој ден, ние грмевме во една статија за социјални и политички реформи.”).