Top 10 similar words or synonyms for рилскиот

бигорскиот    0.758815

смилевскиот    0.747186

роженскиот    0.728721

лешочкиот    0.712361

костурскиот    0.705036

охридскиот    0.704405

ќустендилскиот    0.703816

светогорскиот    0.703590

чуриловскиот    0.703478

лесновскиот    0.685173

Top 30 analogous words or synonyms for рилскиот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Рилски конгрес Рилскиот конгрес е конгрес на Македонската револуционерна организација, прв општ конгрес по Илинденското востание и серијата на окружни конгреси низ Македонија. Тој се одржал во октомври 1905 година во Рилскиот манастир и траел еден месец.
Мануш Георгиев Учествува како делегат од Струмичкиот револуционен округ на Рилскиот конгрес на ВМРО во 1905 година.
Христо Чернопеев Во октомври 1905 година е делегат од Струмичкиот револуционерен округ на Рилскиот конгрес.
Илинден (весник) Политички биле против раководството на ВМОРО кое било избрано на Рилскиот конгрес во 1905 година.
Иван Цончев Рилскиот конгрес на Македонската револуционерна организација испратил: "Соопштение до групата македонски дејци наречени Врховисти". Во соопштението било истакнато:
Устав на ВМОРО Уставот на ВМОРО е уставо - статутарен акт на Македонската револуционерна организација, донесен на Рилскиот конгрес во 1905 година.
Ќустендилски конгрес На Рилскиот конгрес одржан во 1905 година настанала јасна поларизација на двете струи што постоеле во Организацијата. За да се направи обид да се избегне расцепот се постигнал компромис да се одржи втор конгрес исто така во Рилскиот манастир. Тој сепак не се одржал.
Задгранично претставништво На Рилскиот конгрес биле избрани Ѓорче Петров, Димитар Стефанов и Петар Поп Арсов за членови на "Задграничното претставништво", кое со Уставот на ВМОРО било преименувано во "Преставничко тело".
Ќустендилски конгрес Во првите денови на март 1908 во селото Жабокрт, конзервативното крило го одржало својот таканаречен Ќустендилски конгрес, на кој е извршена ревизија на одлуките од Рилскиот конгрес.
Климент Шапкарев Во 1904-1905 година е учител во Одринската бугарска (егзархиска )гимназија ""Д-р Петар Берон"" и секретар на Одринскиот окружен комитет. Делегат е на Рилскиот и Ќустендилскиот конгрес.