Top 10 similar words or synonyms for ржан

кајмак    0.939470

пченичен    0.931306

трици    0.920269

satay    0.911142

босилок    0.909719

рогач    0.909456

широколисен    0.900170

ванилин    0.899880

сечкани    0.898029

бозел    0.895160

Top 30 analogous words or synonyms for ржан

Article Example
’Рж ’Ржта се користи за правење на ’ржан леб и слични печива. Брашното има многу глиадин, но само малку глутенин, па затоа содржи помалку глутен од пченичното брашно. ’Рженото брашно има и повеќе прехранбени влакна. Алкилресорцинолите се фенолни липиди што изобилуваат во триците на пченицата и ’ржта (0,1-0,3% од сувата мера).
Германска кујна Во врска со лебот, германската кујна е поразлична од онаа на источна или западна Европа. Има различни видови леб, и тоа леб од бела пченица (гер. Weissbrot) од сива (гер. Graubrot) од црна (гер. Schwarzbrot) и темно кафеав 'ржан леб. Повеќето лебови се направени од пченица и 'ржано брашно (оттука и мешаниот леб (гер. Mischbrot)), а често се користи и интегралниот леб (гер. Vollkornbrot). направен од семиња како што се ленено, сончогледово семе, семки од тиква. 'Ржаниот леб (гер. Vollkornbrot или Schwarzbrot) се типични за германски кујна. Црниот леб, кој се бари на пареа и слаткиот леб, се меѓународно познати, иако не е претставници на германскиот црн леб. Повеќето германски лебови се направени со квас. Германците ги користат речиси сите достапни видови на жито за нивниот леб: пченица, 'рж, јачмен, овес, просо, пченка и ориз. Некои видови леб се направени со брашно од скроб од компир.