Top 10 similar words or synonyms for разоткрие

поштеди    0.860154

охрабрат    0.852801

одврати    0.852322

избркаат    0.841803

унапредат    0.840043

пресретне    0.836663

заплаши    0.836192

преиспита    0.834849

прашаат    0.833511

оправдаат    0.830388

Top 30 analogous words or synonyms for разоткрие

Article Example
Надреализам Како визуелно движење, надреализмот наоѓа метод : да ја разоткрие психолошката вистина вадејќи ги обичните предмети од нивното нормално значење со цел да создаде принудна слика која е над вообичаената формална организација со цел да предизвика соживување од гледачот.
Прустов прашалник Прустовиот прашалник — познат формулар со прашања, прославен од страна на францускиот писател Марсел Пруст (1871-1922). Пруст, сè уште млад, го открива тестот кон крајот на ХIX. век. Станува збор за англиска игра која помага да се разоткрие карактерот (вкусот, желбите) на решавачот. Формата на прашалникот е слична на нему сличните прашалници, кои можат да се најдат низ најразлични забавни списанија.
Мишел Обама Јас негодувам малку кога Мишел Обама го прекорува нејзиниот сопруг како обичен смртник - комична рутина која почива на претпоставката дека ние го гледаме како бог ... Но, тоа не може да биде паметна политика за да се потсмеваат него на начин што го претвара од JFK Глам во световниот Gerald Ford, печејќи ја својата англиска кифла. Ако сенаторот Обама е безначаен дали Камелот е мистика, зошто да се разоткрие оваа мистика?
Вештерки Се верувало дека вештерките имаат тајни места на кои одржуваат тајни состаноци, договарајќи се за следните зла или фалејќи се со стореното. Како нивните тајни места се сметале местата под оревите, крушките, гумната, бунарите, но секогаш подалеку од селото и местата каде што се движат луѓето. Вештерките поминувале низ оџаци, низ клучалки, пукнатини во ѕидови и сл. На состаноците летале со метли, а некаде се верувало дека летаат и состанчат голи. Доколку некој од домашните успее да го открие местото каде таа ја чува волшебната крема и доколку ги запомни зборовите, може да се прикраде на местото на состанокот и да ги разоткрие вештерките.
Селото Степанчиково Селото Степанчиково (руски: "Село Степанчиково и его обитатели") е хумористичен роман во два дела од Фјодор Достоевски напишан во 1859 година. Ова е еден од ретките романи на Достоевски, каде отсуствува детална психолошка анализа на главните протагонисти, и секако едно од малкуте негови дела каде е присутна ведра и комична атмосфера. Целта на оваа уникатна новела е да ги посочи и исмее човековата лековерност и конзервативни убедувања од една страна, додека исто така да ги разоткрие и жигоса ненаситноста и алчноста по богатство и моќ на малите и прости луѓе во општеството.
Розвелски инцидент Во Октомври 2002год. пред емитувањето на документарецот за Розвел, Скај Фај Каналот исто така ја организирал и конференцијата за новости во Вашингтон поврзана со НЛО. Џон Подеста (John Podesta), шеф на колегиумот на претседателот Клинтон, се појавил како дел од тимот за зацврстување на меѓународни односи најмен од Скај Фај за да и помогне на владата да ги разоткрие документите поврзани со овој предмет. Подеста изјавил, “Време е за владата да ги декласифицира записите кои се стари повеќе од 25 години и со тоа да им обезбеди на научниците податоци кои ќе им помогнат во утврдувањето на вистинската природа на феноменот.”
Авицена Работата е различно ценети во подоцнежните векови, некои во врска со тоа како ризница на мудрост, и други, како Averroes, држејќи дека е корисно само како отпадна хартија. Во модерните времиња, тоа е главно од историски интерес како што повеќето од своите принципи се разоткрие или прошири врз од страна на научната медицина. Заменик на книгата е претерано класификација на телесни факултети, и над-суптилност во дискриминацијата на болести. Тоа вклучува пет книги; од кои првиот и вториот разговараат за физиологија, патологија и хигиена, третата и четвртата договор со методи на лекување на болеста, и петтиот опишува составот и подготовка на правни лекови. Овој последен дел содржи некои лични согледувања.
Блаже Конески Како човек со толку звучна биографија, дури и од денешна перспектива вчудовидувачка е неговата перманентна скромност во настојувањата да ги разоткрие механизмите на сопственото поетско творештво. Конески е еден од ретките поети кои не само што вложуваат толку напор да го осознаат самиот креативен процес туку имаат и смелост и капацитет сознанијата да им ги приопштат на идните читатели. Впрочем, најтипичниот пример е есејот „Еден опит“ во кој Конески како искусен поет ги опсервира тајните на поетскиот занает. Тргнувајќи од сопствениот творечки опит, тој особено го потенцира значењето на усната народна традиција како основна платформа врз која ја артикулира својата индивидуалност.
Ал Пачино Во 1973 Пачино ќе настапи во познатиот „Серпико“, базиран на вистинската приказна за полицаецот од Њујорк, Френк Серпико кој ќе работи „undercover“ за да ги разоткрие корумпираните соработници во полицијата. Истата година ќе игра во „Scarecrow“, заедно со Џин Хекман, улога за која освојува награда на фестивалот во Кан. Во 1974 ќе ја репризира својата улога како Мајкл Корлеоне во „Кум 2“. Во 1975 глуми во филмот „Dog Day Afternoon“, базиран на вистинската приказна за ограбувачот на банки Џон Војтовиц.Филмот е режиран од Сидни Лумет, режисерот на „Серпико“, два филма кои на Ал ќе му донесат номинација за Најдобар актер.
Грешките на жената Како и кај другите јакобински романи, се употребуваат сугестии во имињата на ликовите, со цел да се разоткрие скриена порака: Џемима- Job's daughter (ќерка на Јов), името Хенри Дарнфорд потсетува на Хенри Дарнли, вториот сопруг на Мери, Кралицата на Шкотите, а Џорџ Венаблс има исто име како познатиот женкар Џорџ, Принцот од Велс. Во својот филозофски дискурс, Волстонкрафт цитирала и од познати дела, како на пример од Шекспир, со цел да алудира на важни историски настани и да искаже некои релевантни факти. Грешките на жената ја прикажува состојбата на жените во општеството преку препишување на претходните дискурси со феминистичка наклонетост, како Том Џонс на Хенри Филдинг. Г-ѓа Фицпатрик станува Марија на Волнстонкрафт. Овие реторички стратегии ги прават филозофските елементи на романот сфатливи за мнозинството.