Top 10 similar words or synonyms for пустинско

валаби    0.846332

laevigatum    0.845442

жолток    0.833432

amerikanischen    0.827751

некопола    0.827400

sjh    0.821639

kathmandu    0.820390

дуњи    0.819751

scènes    0.818406

serinus    0.818241

Top 30 analogous words or synonyms for пустинско

Article Example
Пустинско (Подвис) Пустинско — археолошки локалитет во прилепското село Подвис. Локалитетот поради неистраженоста не е датиран и преставува локалитет од непознат тип. Во 1951-1957 македонскиот антрополог Јован Ф. Трифуноски при своите истражувања забележал дека на 1 км југозападно од денешното село се наѓало старо христијанско село. Денес местото е под ливади и се забележуваат темели од градби, бунари, гробови и црква.
Турканско Езеро Турканското Езеро, во минатото познато и како Рудолфово, е езеро во Долината на големиот расцеп во Кенија и Етиопија. Ова езеро е најголемото светско постојано пустинско и најголемо светско алкално езеро. По големина е четврто езеро во светот.
Географија на Туркменистан Земјиште: рамно песочно и пустинско со дини до планините на југ; ниски планини на границата со Иран; се граничи со Каспиското езеро на запад. Депресии може да бидат најдени во пустината Каракорум.
Хималаи Хималаите се климатска преграда помеѓу тропско- монсунската клима на Индија и континенталната пустинско- степска на средна Азија. Просечната јануарска температура на јужните падини, во висина од 2.000 м, е 6,5, а јулската 18, 5 степени Целзиусови. Над 4.500 м температурата во летните месеци е под 0. Годишното количество на врнежи изнесува на јужните падини, особено во источниот дел, 3.500-4.500 мм. Северните падини примаат многу малку врнежи.
Нарајана Гуру Нану се преселил во неговото пустинско живеалиште, длабоко во планинската шума Марутвамала (Maruthwāmala), каде што живеел суров живот, потонат во медитирачки мисли и јога и се подложил себеси на ритуали тешки за издржување. Оваа самотна фаза траела долги 8 години. По непретенциозен живот од триесетина години, исполнети со знаење и тешки искуства, оваа епоха се смета за кулминација на медитативниот циклус; точката за која се смета дека Нарајана Гуру ја достигнал состојбата на Просветлување.
Фатаморгана Интересно да се забележи е дека во редовите, “Како што гледа уморниот патник Во пустина или огромна прерија, Сини езера, над кои висат дрвја Фрлаат пријатна сенка”, поради споменувањето на сините езера, јасно е дека авторот всушност не опишува Фатаморгана, туку нешто инфериорно или пустинско привидение. Цртежот од 1886 прикажан тука од “Фатаморгана” во пустина може да биде имагинативна илустрација за поемата, но реално-ниту едно привидение не изгледа така. Енди Јанг пишува, “Тие секогаш се ограничени на тесен појас на небото-помалку од ширината на прстот и должината на раката-на хоризонтот”.