Top 10 similar words or synonyms for преливаат

задржуваат    0.509867

ослободуваат    0.507787

ослободува    0.496482

наоѓајќи    0.487240

карактеризираат    0.486933

губат    0.483551

исфрла    0.483215

напојува    0.482026

снабдуваат    0.480746

држат    0.480429

Top 30 analogous words or synonyms for преливаат

Article Example
Чимборазо Врвот на Чимборазо е сосема прекриен со ледник, а некои североисточни ракави се преливаат надолу до висина од 4.600 м. Овој ледник ги снабдуба со вода покраините Боливар и Чимборазо. Ледената маса се има повлечено во изминатите децении, што некои сметаат дека се должи на глобалното затоплување, пепелта од неодамнешната вулканска активност на планината Тунгарауа и природната појава Ел Нињо.
Староградска македонска архитектура Без оглед на политичката потчинетост во Турската Империја, Македонија ја чува својата културна традиција. Во XIX век националната слобода. Од друга страна, преку стопанскиот успех во трговијата и занаетчитвото, заедно со материјалните средства од Европа, се преливаат и влијанија на општествените односи. Тогаш Македонецот носел европска облека (алафранга) и се забавувал на европски начин. Сето тоа се одразувало врз програмата на македонската куќа.
Грб на Перу Централниот елемент на државниот грб е штитот кој има златни граници и е поделен на три дела, од кои горните два дела се во сина и бела боја, а долниот најголем дел е во црвена боја. Во горниот лев дел има приказ на викуња, националното животно на Перу и таа ја претставува фауната во државата. Во горниот десен дел има приказ на кининово дрво што ја симболизира флората во Перу. Во долниот црвен дел има приказ на рог на изобилството полно со златни пари кои се преливаат на црвената подлога и ова ги симболизира минералните ресурси на земјата. Штитот е поставен на четири вкрстени перуански знамиња, по две од лева и десна страна, од кои предните се помали од задните. Над грбот има граѓанска круна т.е. венец од дабови гранки. Овој грб се појавува на военото знаме на Перу и на јавните згради со целосното име на државата.