Top 10 similar words or synonyms for посредните

џераш    0.728770

стимулатори    0.728302

aum    0.724680

зчсмакс    0.723143

аџлун    0.716535

dallwitz    0.715651

comarques    0.713677

sld    0.712775

хазал    0.710364

пресуваат    0.709429

Top 30 analogous words or synonyms for посредните

Article Example
Методи на откривање на егзопланети Секоја планета е слаб извор на светлина во споредба со нејзината матична ѕвезда. Како додатно на тешкотијата за откривање на такви слаби извори на светлина, матичната планета создава блесок што ја изразува. Поради тие причини, само неколку егзопланети биле непосредните набљудувани. Наместо тоа, астрономите ги користат посредните методи за пронаоѓање на планети. Денес, шест различни индиректни методи успеале. Тие методи се: астрометрија, Доплеров метод, премин, радијална брзина.
Австралија Хоуковата влада започнала процес на економски реформи со воведување на пливачки курс на австралискиот долар и делимичната дерегулација на финансискиот систем.ref>-{Macfarlane, I. J. (1998).}- -{Australian Monetary Policy in the Last Quarter of the Twentieth Century. Reserve Bank of Australia Bulletin, October}- Хауардовата влада го продолжила процесот на микроекономските реформи, вклучувајќи и делимична дерегулација на трудовиот пазар и приватизација на државните фирми, пред се во областа на телекомуникацијата. Посредните порески системи во суштина се реформирани во јули 2000 г., со воведување порез на добра и услуга од 10%, што е незначајно смалено цврстото ослонување на австралискиот порески систем на порез од пригоди на поединци и фирми.
Инструменти на монетарна политика во Република Македонија Ценовната стабилност претставува примарна цел на монетарна политика во Македонија и за да може централната банка да ја одржува ценовна стабилност користи повеќе инструменти. За да бидат успешни резултати од инструментите на монетарната политика истите треба да се користат во вистинското време. Имајќи предвид дека помеѓу инструментите и крајната цел на монетарната политика постои сложена и индиректна поврзаност со временско задоцнување, НБРМ го следи движењето на одредени економски варијабли - оперативни и посредни цели. Оперативните цели полесно се контролираат, но се подалечни од крајната цел, додека посредните цели потешко се контролираат, но се поблиски до крајната цел.
Пролет Метеоролозите, воопшто ги дефинираат четирите годишни времиња во повеќе климатски области, зима, пролет, лето и есен. Тие се разграничуваат според вредноста на нивните просечни температури на месечна основа, со секое годишно време да трае три месеци. Трите најжешки месеци според дефиницијата се лето, трите најстудени се зима, а посредните празнини се пролет и есен. Пролетта, дефинирана според овој став, може да започне на различни датуми во различни региони. во мнозинството на локациите во северната полутопка, пролетта настанува за време на месеците март, април и мај. (Лето во јуни, јули, август; Есен во септември, октомври, ноември; Зима во декември, јануари, февруари.) Мнозинството од јужната полутопка ќе има спротивни годишни времиња со пролетта во септември, октомври и ноември.
Трка околу Баскија 2012 Трката била освоена од Шпанецот Самуел Санчез од екипата , по освојување две етапи, вклучувајќи ја и последната хронометарска етапа, со што го преземал генералниот пласман последниот ден. Санчез го освоил генералниот пласман 12 секунди пред возачот на Хоаким Родригез, кој водел сè до последната етапа; Санчез исто така го победил Родригез во бодовниот пласман. Третото место му припаднало на Холанѓанецот од Бауке Молема, откако завршил втор зад Санчез на хронометарот и добил доволно време да се помести од единаесеттото место наеднаш. Во другите пласмани на трката, Марко Пиноти од ја освоил зелената маичка за најголем број бодови добиени во посредните спринтови, додека возачот на Мадс Кристенсен го освоил планинскиот пласман, додека завршиле на чело на екипниот пласман.
Џон Лок Во однос на степените на сознанието, Лок разликува: интуитивно, демонстративно и сензитивно сознание. Интуитивно сознание има кога духот непосредно, без помош на некоја трета идеја, го забележува (не)согласувањето меѓу две идеи. Такво е сознанието дека белото не е црно, дека кругот не е триаголник итн. Ова е најсугурното сознание за кое е способен човекот. Вториот степен на сознание е демонстративното - сознанието за (не)согласувањето меѓу две идеи кое духот го добива со помош на други идеи. Таквата постапка, Лок ја нарекува "заклучување" ("reasoning"), посредните идеи ги нарекува "докази" ("proofs"), а способноста на духот брзо да ги пронаоѓа тие докази ја нарекува "остроумност" ("sagacity"). Демонстративното сознание е сугурно, но не е толку очигледно и јасно како интуитивното, бидејќи пред демонстрацијата постоело сомневање.