Top 10 similar words or synonyms for посматрајќи

втурнале    0.775898

навредувајќи    0.768834

доразвил    0.763987

избричил    0.760274

систематизирал    0.757903

трансформирајќи    0.754753

засенува    0.753807

протерувајќи    0.750614

пофалила    0.747541

flamen    0.746468

Top 30 analogous words or synonyms for посматрајќи

Article Example
Јован Цвијиќ Јован Цвијиќ своите први и најзначајни теренски истражување ги спровел на почетокот на кариерата, работејќи на терен на карстните предели на источна Србија. Посматрајќи го карстот на Кучај и Преконошката пештера, дошол до идеја за својата докторска дисертација која ја одбранил во Виена во 1892 година, а свечено бил промовиран на 22 јануари 1893 година.
Меѓународни односи -РЕЛИГИОЗНИТЕ, ЕТНИЧКИ И СЕЦЕСИОНИСТИЧКИ ГРУПИ- Посматрајќи ги овие аспекти од подединечното ниво, постои една објаснувачка моќ во поглед на етничките, конфликтните, религиозните војни, транснационалната дијаспора (политика на дијаспората), и други актери кои не се сметаат себе си дека би одговарале во дефинираните државни граници. Ова е посебно корисно во концептот на пред модерниот свет на слаби држави.
Архитектура Незадоволството од таквата општа состојба, на преминот од 20 век, бил создаден простор за нови правци, кои послужиле како претходници на современата архитектура. Меѓу нив, најзабележителен е “Deutscher Werkbund”, создаден во 1907 година, со цел производство на поквалитетни предмети од машинско производство. Подемот на професијата-индустриски дизајн започнува токму тука. Следејќи ги неговите стапки, училиштето “Bauhaus”, основано во Вајмар, Германија во 1919 година, ги редефинирала претходно поставените граници , посматрајќи ја креацијата на градбата како синтеза –врвот- на уметност, занаетчиство и технологија.
Моноспитово Се раскажува дека името на селото потекнува од грчките зборови „"моно спити"“, Во превод името на селото означува „"една куќа"“. Според преданието, едно високо воено лице на грчката војска, посматрајќи ја Струмичката Котлина од еден висок врв на планината Беласица, во полето кај Блатото, забалежал една куќа и рекол на својот придружник „"Моно Спити"!“. Веројатно во значење на „осамена куќа“, подоцна биле изградени и други куќи и така на почетокот била основана мала селска населба, која по „осамената куќа“ е наречена Моноспитово, исто како соседното Еднокуќево.
Марсел Марсо Неговите тивки вежби на пантомима вклучувајќи ги Кафез, Прошетка спроти ветрот, Творецот на маски и Во паркот, сите станале класици кои се екранизирани. Сатирата на СЕ, од вајарите до матадорите, опишани се како дела на гениј. Посматрајќи го со години како човек од познатите Младост, Зрелост, Старост и Смрт, еден критичар рекол: „Тој во две минути постигнува повеќе отколку повеќето новелисти што можат да го постигнат во томови.“ Марсо се обидел да објасни некои од своите внатрешни чувства додека ја создавал пантомимата нарекувајќи ја уметност на тишината.
Марк Твен Твен обично избегнувал да ги објавува своите еретички мислења за религијата од негово време, а тие се познати од есеите и приказните кои се објавиле подоцна. Во есејот "Трите изјави на осумдесеттите" од 80-тите години на 19 век, Твен изјавил дека верува во семоќниот Бог, но не во некои пораки, откровение, свети книги, како што се Библијата, Провидение или задгробен живот. Тој изјави дека „добрината, правдата и Божјата милост се манифестирани во неговите дела“, но исто така и дека „универзумот е воден од строги и непроменливи закони“ кои одредуваат „мали нешта“, како кој починал од чума. Во друг период тој напишал или говорел на начини кои се спротивни на строгите погледи на теист, на пример, јасно признато верување во Господ, Во некои подоцнежни дела од 1890 година, тој беше малку помал оптимист за добрината на Господ, посматрајќи дека „ако нашиот Создавач е семоќен за добро и лошо, Тој не е нормален.“ Во друг период, тој претчувствува зајадливост дека можеби Господ го создал светот со сите негови измачувања за некои Негови лични цели, но инаку беше рамнодушен за човештвото, кое беше многу ситно и небитно за, на било кој начин, да го привлече Неговото внимание.